ΗΠΑ: Κίνδυνος εκτίναξης τιμών στα βιολογικά τρόφιμα λόγω νέων δασμών στη ζάχαρη

Η αγορά βιολογικών τροφίμων στις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σοβαρή πρόκληση, καθώς οι νέοι περιορισμοί στις εισαγωγές και οι υψηλοί δασμοί στη βιολογική ζάχαρη αναμένεται να οδηγήσουν σε σημαντικές αυξήσεις τιμών από το φθινόπωρο. Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Associated Press, οι παραγωγοί τροφίμων προειδοποιούν ότι οι πολιτικές αυτές δεν θα ωφελήσουν τους εγχώριους παραγωγούς ζάχαρης, αλλά ενδέχεται να προκαλέσουν οικονομικά προβλήματα σε μικρές και μεσαίες εταιρείες που βασίζονται στη βιολογική ζάχαρη ως βασικό συστατικό.
Πάνω από το 90% της βιολογικής ζάχαρης που χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ εισάγεται. Τον Αύγουστο, η τιμή της αυξήθηκε σημαντικά λόγω των δασμών που είχε επιβάλει η κυβέρνηση Τραμπ, ενώ η πλήρης εφαρμογή των υψηλών δασμών για τις περισσότερες εισαγωγές βιολογικής ζάχαρης, η οποία τίθεται σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου, αναμένεται να προκαλέσει περαιτέρω εκτίναξη των τιμών. Σύμφωνα με την Organic Trade Association, η αύξηση των τιμών μπορεί να φτάσει κατά μέσο όρο το 30%, επηρεάζοντας όχι μόνο τη βιομηχανία επεξεργασμένων τροφίμων όπως γιαούρτια και μπισκότα, αλλά και προϊόντα λιανικής και σούπερ μάρκετ.
Πού αποσκοπεί η πολιτική του USDA
Η πολιτική του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας (USDA) για περιορισμό των εισαγωγών βιολογικής ζάχαρης αποσκοπεί, σύμφωνα με τις αρχές, στην ενίσχυση της αμερικανικής βιομηχανίας ζάχαρης. Κάθε χρόνο, οι ΗΠΑ εισάγουν περίπου 1.656 τόνους βιολογικής ζάχαρης στο πλαίσιο συμφωνίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
Ωστόσο, η ζήτηση για βιολογική ζάχαρη υπερβαίνει αυτό το όριο, με αποτέλεσμα οι αρχές να καθορίζουν ετήσια ποσόστωση για εισαγωγές χωρίς δασμό. Τον Οκτώβριο, η νέα ποσόστωση θα είναι μηδενική και όλες οι εισαγωγές πέραν του ελάχιστου επιπέδου θα υπόκεινται σε υψηλούς δασμούς.
Η Βραζιλία, που παρέχει περίπου το 40% της αμερικανικής αγοράς βιολογικής ζάχαρης, επηρεάζεται άμεσα από τον νέο δασμό 50%, δημιουργώντας επιπλέον πιέσεις. Οι παραγωγοί και οι κατασκευαστές τροφίμων προειδοποιούν ότι η αγορά εγχώριας βιολογικής ζάχαρης δεν αποτελεί ρεαλιστική λύση: Υπάρχει μόνο μία φάρμα στις ΗΠΑ που παράγει βιολογική ζάχαρη, ενώ η μετατροπή μιας συμβατικής φάρμας σε βιολογική απαιτεί τουλάχιστον τρία χρόνια.
Διπλασιασμός στο κόστος της βιολογικής ζάχαρης
Η Whole Earth Brands, που προμηθεύει όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ και φυσικά καταστήματα τροφίμων, αναμένει αύξηση 100% στο κόστος της βιολογικής ζάχαρης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας, Nigel Willerton, η αύξηση αυτή δεν μπορεί να αποφευχθεί και θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές. Οι μικρότερες επιχειρήσεις, που δεν διαθέτουν τα απαραίτητα περιθώρια για να απορροφήσουν την αύξηση, κινδυνεύουν να βγουν εκτός αγοράς.
Η κατάσταση επιδεινώνεται από τη δομή της επεξεργασίας της βιολογικής ζάχαρης στις ΗΠΑ, καθώς τα βιολογικά συστατικά πρέπει να διαχωρίζονται αυστηρά από τα συμβατικά κατά τη διαδικασία παραγωγής. Η περιορισμένη εγχώρια παραγωγή και η έλλειψη εγκαταστάσεων επεξεργασίας καθιστούν την αγορά ιδιαίτερα ευάλωτη σε διαταραχές και αυξήσεις τιμών.
Η Florida Crystals Corporation, η μοναδική παραγωγός βιολογικής ζάχαρης στις ΗΠΑ, καλύπτει μόλις το 8% της εγχώριας ζήτησης. Η εκπρόσωπος της εταιρείας, Marianne Martinez, δήλωσε ότι η νέα πολιτική του USDA μπορεί να ενθαρρύνει την αύξηση της εγχώριας παραγωγής εάν εφαρμοστεί μακροπρόθεσμα, αλλά προς το παρόν δεν έχουν ανακοινωθεί πρόσθετες πρωτοβουλίες για την υποστήριξη των Αμερικανών παραγωγών.
Παραγωγοί και οργανώσεις βιολογικών τροφίμων
Η ομοσπονδιακή πολιτική των ΗΠΑ για τη ζάχαρη παραμένει καθοριστική, με προγράμματα ελάχιστων τιμών και επιδοτούμενων δανείων να στηρίζουν τη βιομηχανία. Παρ’ όλα αυτά, οι παραγωγοί και οι οργανώσεις βιολογικών τροφίμων δεν κατανοούν πλήρως τη στρατηγική πίσω από τους νέους περιορισμούς, καθώς η ζήτησή τους για βιολογική ζάχαρη συνεχίζει να ξεπερνά κατά πολύ την εγχώρια προσφορά.
Στο σύνολο, οι νέες ρυθμίσεις απειλούν να αυξήσουν τις τιμές των βιολογικών προϊόντων σε όλη την αλυσίδα, από τα σούπερ μάρκετ μέχρι τους μικρούς παραγωγούς, δημιουργώντας αβεβαιότητα για την πρόσβαση των καταναλωτών σε βιολογικά προϊόντα υψηλής ποιότητας. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι χωρίς περαιτέρω μέτρα για την αύξηση της εγχώριας παραγωγής και τη στήριξη των μικρών εταιρειών, η αγορά κινδυνεύει να υποστεί σοβαρές αναταράξεις και κοινωνικές επιπτώσεις.