ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ θα αγοράσει αγροδιατροφικά προϊόντα αξίας 3 δισ. δολαρίων

Τα πλεονάσματα και η αδιάθετη παραγωγή λόγω COVID-19 έχουν γονατίσει τους αγρότες

Την αγορά αγροδιατροφικών προϊόντων αξίας 3 δισ. δολαρίων ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ για την ανακούφιση των αγροτών. «Από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, κατόπιν εντολής μου, οι ΗΠΑ θα αγοράσουν από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας 3 δισ. δολάρια γαλακτοκομικών προϊόντων, κρέατος, φρούτων και λαχανικών για τις αλυσίδες ταχυφαγείων και τις κοινοτικές κουζίνες. Υπέροχα νέα για όλους!» διεμήνυσε ο Αμερικανός πρόεδρος με ανάρτησή του στο Twitter.

Ο Τραμπ συμπεριέλαβε στο tweet μια αναφορά στο πρόγραμμα του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), Farmers to Families Food Box, το οποίο είναι ευθυγραμμισμένο με το πακέτο ανακούφισης ύψους 19 δισ. δολαρίων, που ανακοίνωσε το USDA μέσα στον Απρίλιο.

Μερικές ημέρες πριν, το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας είχε εγκρίνει συμβόλαια ύψους 1,2 δισ. δολαρίων στο πλαίσιο του προγράμματος, το οποίο επιδιώκει να μεταφέρει το πλεόνασμα της αγροτικής παραγωγής σε τράπεζες τροφίμων, ωφελώντας τόσο τους αγρότες όσο και τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια.

Η ανακοίνωση του προέδρου Τραμπ έρχεται σε μια δύσκολη συγκυρία για τους αγρότες των ΗΠΑ. Καθώς τα εστιατόρια και τα σχολεία παραμένουν κλειστά σε ολόκληρη την αμερικανική επικράτεια λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αρκετοί παραγωγοί έχουν αναγκαστεί να αφήσουν τη σοδειά τους να σαπίσει στο χωράφι ή να απορρίψουν πλεονασματικές ποσότητες γάλακτος, ενώ οι εστίες του κορωνοϊού σε μονάδες επεξεργασίας κρέατος έχουν εγείρει έντονη ανησυχία αναφορικά με την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης σε βοδινό, χοιρινό κρέας και κοτόπουλο.

Στο μεταξύ, οι τράπεζες τροφίμων αναφέρουν ελλείψεις, καθώς ο αριθμός των ανέργων λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης έχουν οδηγήσει περισσότερους ανθρώπους στην ανάγκη να χρησιμοποιήσουν τις συγκεκριμένες υπηρεσίες.