ΗΠΑ: Στα όρια της απελπισίας οι αγρότες σόγιας στη Λουιζιάνα

Ο εμπορικός πόλεμος και η βροχερή συγκομιδή απομακρύνουν τους αγοραστές

ΗΠΑ: Στα όρια της απελπισίας οι αγρότες σόγιας στη Λουιζιάνα
-Διαφήμιση-

Στο χείλος της καταστροφής ωθούν τους παραγωγούς σόγιας στην Πολιτεία της Λουιζιάνα οι νέοι τελωνειακοί δασμοί σε συνδυασμό με τον βροχερό καιρό που πλήττει τις συγκομιδές τους. Πολλοί πιστεύουν ότι είναι θέμα ολίγων εβδομάδων ωσότου αυτή η αποκαρδιωτική εικόνα επεκταθεί και στις υπόλοιπες ΗΠΑ.

Η Κίνα αποτελεί παραδοσιακά τον κύριο προορισμό της αμερικανικής σόγιας (σ.σ. εκεί καταλήγει το 60% της παραγωγής), ωστόσο ο εμπορικός πόλεμος και τα κινεζικά αντίποινα στους δασμούς του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχουν αλλάξει άρδην τις ισορροπίες.

Οι σπόροι σόγιας από τις μεσοδυτικές πολιτείες, που κανονικά μεταφέρονταν στα λιμάνια της δυτικής ακτής των ΗΠΑ με προορισμό την Κίνα, τώρα βρίσκονται συγκεντρωμένοι σε λιμάνια της Λουιζιάνα. Υπό αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες στην αγορά του προϊόντος, τα περιθώρια ζήτησης για τη σόγια της Λουιζιάνα που έχει υποστεί ζημιές από τον ασυνήθιστα υγρό Σεπτέμβριο είναι απειροελάχιστα.

Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια της περιόδου συγκομιδής πλήττουν τους αγρότες σόγιας στη Λουιζιάνα. «Οι βροχές στα τέλη του Σεπτεμβρίου εμπόδισαν τους αγρότες από το να συγκομίσουν τους ώριμους σπόρους σόγιας, οι οποίοι τώρα έχουν υποστεί σοβαρή ζημιά» ανέφερε στην τοπική εφημερίδα The News-Star ο ειδικός Todd Spivey, από το αγροτικό κέντρο του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα.

«Αυτή είναι η χειρότερη αγροτική κρίση που έχει πλήξει τη Λουιζιάνα κατά τη διάρκεια των 53 χρόνων που δραστηριοποιούμαι στο επάγγελμα» δήλωσε στο ίδιο μέσο ο 76χρονος παραγωγός James Guillot.

Καθώς οι παραγωγοί της Λουιζιάνα είναι μεταξύ των πρώτων που συγκομίζουν τη σόγια λόγω της νωρίτερης έναρξης της καλλιεργητικής περιόδου εκεί, ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Ralph Abraham προειδοποιεί ότι η κρίση σύντομα θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές, όταν αυτές μπουν σε διαδικασίες πλήρους συγκομιδής. «Αυτή η εικόνα είναι πολύ πιθανό να μετατραπεί σε εθνική καταστροφή μέσα σε λίγες εβδομάδες» τονίζει ο Abraham, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.