ΗΠΑ: Πέντε τάσεις που θα απασχολήσουν τους αγρότες το νέο έτος

Παρά τις διαταραχές λόγω των νέων μεταλλάξεων της COVID-19, τις πληθωριστικές πιέσεις και τους περιορισμούς της αλυσίδας εφοδιασμού, το 2021 ήταν μια καλή χρονιά για το αγροτικό εισόδημα στις ΗΠΑ. Κοιτάζοντας μπροστά, έκθεση της αγροτικής τράπεζας CoBank αναφέρει ότι οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν την οικονομική ανάκαμψη μέσα στο 2022.

«Από σφαιρική σκοπιά, οι αγρότες θα εξακολουθήσουν να είναι ήπια κερδοφόροι το 2022» λέει ο Rob Fox, επικεφαλής του προγράμματος έρευνας και ανταλλαγής γνώσεων της CoBank με τίτλο Knowledge Exchange. Οι αναλυτές του προγράμματος συνέταξαν μια έκθεση προοπτικών στην οποία παρουσιάζουν τους παράγοντες που θα διαμορφώσουν τις αμερικανικές αγροτικές οικονομίες για το νέο έτος.

Αναλυτικά οι κύριες τάσεις που αφορούν τους παραγωγούς:

1. Αγροτική οικονομία ΗΠΑ: Τα υψηλά κόστη και οι εμπορικές διαμάχες θα περιορίσουν τα περιθώρια κέρδους των εκμεταλλεύσεων

«Η αγροτική οικονομία των ΗΠΑ θα συνεχίσει να μάχεται με τη συνεχιζόμενη δυσλειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας και τα ζητήματα πληθωρισμού κόστους που εμφανίστηκαν το καλοκαίρι του 2021» σύμφωνα με τον Fox. Οι ιστορικά υψηλές τιμές θα αντισταθμιστούν με το παραπάνω από τις αυξήσεις του κόστους παραγωγής για όλες σχεδόν τις καλλιέργειες. Οι οικονομολόγοι της CoBank δεν προβλέπουν καμία σημαντική υποχώρηση στο κόστος σε επίπεδο αγροκτήματος τουλάχιστον μέχρι το 3ο τρίμηνο του επόμενου έτους.

2. Σιτηρά, εισροές και βιοκαύσιμα: Πληθωρισμός και αστάθεια δημιουργούν ανάμεικτες προσδοκίες

«Οι τομείς των σιτηρών, των αγροτικών εισροών και των βιοκαυσίμων εισέρχονται στο 2022 αντιμετωπίζοντας ένα κράμα από πληθωριστικές δυνάμεις, συμφόρηση της αλυσίδας εφοδιασμού και υψηλές τιμές ενέργειας που συνιστούν προκλήσεις, αλλά και μερικές ευκαιρίες» λέει ο Kenneth Scott Zuckerberg, επικεφαλής οικονομολόγος της CoBank για τα σιτηρά και τις εισροές.Οι οικονομολόγοι της CoBank βλέπουν τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές ως ανάμεικτες για τα σιτηρά, απαιτητικές για τις εισροές και θετικές για τα βιοκαύσιμα.

3. Ζωικές πρωτεΐνες: Ισχνές προμήθειες, η ισχυρή ζήτηση ενισχύει τις τιμές

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή του Γραφείου Στατιστικών Εργασίας των ΗΠΑ (BLS) για όλα τα κρέατα, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα αβγά έφτασε σε ιστορικό υψηλό όλων των εποχών τον Οκτώβριο, σημειώνοντας δωδεκάμηνη άνοδο 12%. «Καθώς οι τιμές σε εστίαση και λιανική προσαρμόζονται, ο πληθωρισμός του κρέατος σε επίπεδο καταναλωτή είναι πιθανό να συνεχιστεί και το νέο έτος» λέει ο Brian Earnest, επικεφαλής οικονομολόγος της CoBank για τις ζωικές πρωτεΐνες.

Παρότι οι υψηλότερες τιμές λιανικής θα μπορούσαν να περιορίσουν την αύξηση της κατανάλωσης, οι περιορισμοί εφοδιασμού σε βοδινό κρέας, τα συνεχιζόμενα ζητήματα εκτροφής κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής και οι μειώσεις των κοπαδιών χοιρομητέρων αναμένεται να υποστηρίξουν τα ευνοϊκά περιθώρια κέρδους των μεταποιητών τουλάχιστον κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022.

4. Γαλακτοκομικά: Περιθώρια βελτίωσης των τιμών παραγωγού, παρεμπόδιση των εξαγωγών

«Ο εφοδιασμός των ΗΠΑ και του υπόλοιπου κόσμου σε γάλα θα είναι πιο περιορισμένος το 2022, καθώς οι γαλακτοπαραγωγοί μειώνουν τα μεγέθη του ζωικού τους κεφαλαίου ως απάντηση στις πιέσεις του πληθωρισμού» λέει ο Tanner Ehmke, επικεφαλής οικονομολόγος της CoBank για τα γαλακτοκομικά και τις ειδικές καλλιέργειες.

Η ανθεκτική εγχώρια και παγκόσμια ζήτηση για γαλακτοκομικά προϊόντα σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της αύξησης των αποθεμάτων γάλακτος θα προσδώσει ανοδική τάση στις τιμές του προϊόντος το 2022. Συνυπολογίζοντας το χαμηλότερο κόστος των ζωοτροφών μετά τις μεγάλες συγκομιδές καλαμποκιού και σόγιας, τα περιθώρια κέρδους των παραγωγών εν τέλει θα βελτιωθούν.

Ωστόσο, το υψηλό κόστος εργασίας και διακίνησης φορτίου θα περιορίσει το ανοδικό περιθώριο κέρδους και την ανάπτυξη της παραγωγής γάλακτος. Για ορισμένους μεταποιητές γαλακτοκομικών προϊόντων, η μικρότερη διαθεσιμότητα γάλακτος συνεπάγεται πιέσεις.

5. Αγροτικές επικοινωνίες: Έρχεται γενναία κυβερνητική χρηματοδότηση

«Με δικομματική υποστήριξη για τη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος, οι πόρτες της κυβερνητικής χρηματοδότησης αναμένεται να ανοίξουν το 2022» λέει ο Jeff Johnston, επικεφαλής οικονομολόγος της CoBank για τις επικοινωνίες. Ο νόμος επενδύσεων σε υποδομές και θέσεις εργασίας (IIJA) περιλαμβάνει 65 δισεκατομμύρια δολάρια σε ευρυζωνική χρηματοδότηση, εκ των οποίων τα 42,5 δισεκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν στις πολιτείες για την κατασκευή δικτύων σε μη εξυπηρετούμενες και υποεξυπηρετούμενες περιοχές.