ΗΠΑ: Πιέσεις για προτεραιότητα στον εμβολιασμό των αγρεργατών και των εργαζομένων στα τρόφιμα

Στο σύνολο της αμερικανικής επικράτειας, τα λόμπι των μεγάλων βιομηχανιών πιέζουν τις αρμόδιες αρχές να δώσουν προτεραιότητα στο εργατικό δυναμικό του εκάστοτε κλάδου, όσον αφορά τον εμβολιασμό κατά της COVID-19. Όμως, με τις πολιτείες να λαμβάνουν από 20% έως 40% λιγότερες δόσεις του εμβολίου από ό,τι αναμενόταν, ακόμη και οι επαγγελματικοί κλάδοι που προορίζονται για τη δεύτερη φάση του εμβολιασμού ίσως χρειαστεί να περιμένουν αρκετούς μήνες.

Για τους εργαζομένους στον κλάδο τροφίμων και τους αγρεργάτες, οι οποίοι δεν σταμάτησαν στιγμή να προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες εν καιρώ πανδημίας, αυτή η κωλυσιεργία μπορεί να αποδειχθεί μοιραία.

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Αγροτικών Μελετών της Καλιφόρνια (CIRS) στη μεγαλύτερη αγροτική πολιτεία των ΗΠΑ, οι αγρεργάτες είναι τρεις φορές πιο πιθανό να προσβληθούν από τον νέο κορωνοϊό από ό,τι οι εργαζόμενοι σε άλλους κλάδους. Παράλληλα, σύμφωνα με την Ενωμένη Διεθνή Ένωση Τροφίμων και Εμπορικών Εργαζομένων (UFCW), η οποία αντιπροσωπεύει 1,3 εκατομμύρια εργαζομένους στον κλάδο τροφίμων και τις λιανικές πωλήσεις, τουλάχιστον 350 από τα μέλη της έχουν χάσει τη ζωή τους ως αποτέλεσμα των επιπλοκών της COVID-19 και 48.000 έχουν μολυνθεί ή εκτεθεί στον ιό. Σε αυτούς περιλαμβάνονται 19.800 εργαζόμενοι της βιομηχανίας συσκευασίας κρέατος και 17.400 εργαζόμενοι σε καταστήματα πώλησης τροφίμων.

Κάθε μέρα που περνά χωρίς εμβόλιο ισοδυναμεί με μία εκ νέου πρόκληση για την υγεία αυτών των ομάδων. Διότι ναι μεν τα μέτρα της καραντίνας έχουν οδηγήσει άλλους κλάδους -όπως η εστίαση- σε λουκέτο και άλλους στην οδό της τηλεργασίας, όμως οι συγκομιδές στις ΗΠΑ συνεχίζονται σε κανονική κλίμακα και υπό ακατάλληλες υγειονομικές συνθήκες, ενώ οι μεταποιητικές μονάδες και τα καταστήματα λιανικής παραμένουν ανοιχτά.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι εκπρόσωποι των συγκεκριμένων κλάδων, αλλά και αρκετοί επαγγελματίες του χώρου της υγείας, υποστηρίζουν ότι οι απασχολούμενοι εκεί πρέπει να λάβουν το εμβόλιο χωρίς καθυστέρηση. Πριν από μερικές ημέρες, η ένωση του California Farm Bureau και πολλές άλλες αγροτικές οργανώσεις της Καλιφόρνια συνέταξαν ανοιχτή επιστολή, εκφράζοντας την υποστήριξή τους για μια νομοθεσία που επιδιώκει να «δώσει προτεραιότητα στους εργαζομένους στη βιομηχανία εφοδιασμού τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των αγρεργατών και των εργαζομένων σε επιχειρήσεις λιανικής», όσον αφορά τα προγράμματα εμβολιασμού.

Δυστυχώς, ακόμη και σε μεγάλες αγροτικές πολιτείες όπως η Καλιφόρνια δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα σχέδια εμβολιασμού των αγροτών σε αυτό το πρώτο κύμα. «Αυτήν τη στιγμή, οι αγρεργάτες δεν αποτελούν προτεραιότητα, παρότι θα έπρεπε να έχουν την ίδια αντιμετώπιση με τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και των πρώτων βοηθειών» επισημαίνει ο δρ. Μαξιμιλιάνο Κουέβας, διευθύνων σύμβουλος της κλινικής CSVS στην κομητεία Μοντερέι.