ΗΠΑ: Πρόστιμο 1,5 δισ. δολαρίων στην Bayer για τη γλυφοσάτη

Πρόστιμο ύψους 1,56 δισ. δολάρια επιδίκασε πριν από λίγες μέρες στον γερμανικό κολοσσό Bayer ένα δικαστήριο στην πολιτεία Μιζούρι των ΗΠΑ, δικαιώνοντας τέσσερις ενάγοντες που ισχυρίζονταν ότι το ζιζανιοκτόνο Roundup τούς προκάλεσε σοβαρή βλάβη.

Ως γνωστόν, δραστική ουσία του Roundup είναι η αμφιλεγόμενη γλυφοσάτη, η οποία πριν από μερικές μέρες είδε την άδεια χρήσης της στην ΕΕ να ανανεώνεται για ακόμη δέκα χρόνια από την Κομισιόν.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι ένορκοι της κομητείας Κόουλ, στο Μιζούρι, έκριναν ότι η εταιρεία αγροχημικών Monsanto, που πλέον έχει εξαγορασθεί από την Bayer, έφερε όντως ευθύνες σχετικά με τους ισχυρισμούς των εναγόντων περί αμέλειας, ελαττωμάτων στον σχεδιασμό και μη προειδοποίησής τους για τους πιθανούς κινδύνους από τη χρήση του Roundup, σύμφωνα και με όσα αναφέρουν τα δικαστικά έγγραφα.

Το δικαστήριο της κομητείας Κόουλ, στο Μιζούρι, διαπίστωσε ότι η Monsanto ήταν υπεύθυνη για αξιώσεις αμέλειας, ελαττώματα σχεδιασμού και παράλειψη προειδοποίησης των εναγόντων για τους πιθανούς κινδύνους από τη χρήση του Roundup, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.

Οι ενάγοντες, Valorie Gunther από τη Νέα Υόρκη, Jimmy Draeger από το Μιζούρι και Daniel Anderson από την Καλιφόρνια, είχαν διαγνωστεί με λέμφωμα Non-Hodgkin (NHL), έναν καρκίνο που ισχυρίστηκαν ότι προκλήθηκε από τη χρήση του Roundup στις οικογενειακές τους εκμεταλλεύσεις. Η σύζυγος του Draeger, Brenda, αποζημιώθηκε για τη βλάβη που φέρεται να υπέστη από τη νόσο του συζύγου της.

Συνεχόμενες δικαστικές ήττες

Η εν λόγω ετυμηγορία συνιστά την τέταρτη συνεχόμενη ήττα της Bayer σε δικαστικές διαμάχες με αφορμή τη γλυφοσάτη, μετά από εννέα διαδοχικές δίκες που είχε κερδίσει.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Union Investment, ένας από τους δέκα κορυφαίους μετόχους της Bayer, κάλεσε την εταιρεία να εξετάσει το ενδεχόμενο να προσπαθήσει να συνεργαστεί με τους ενάγοντες για να διευθετήσει εξωδικαστικά τις υποθέσεις.