ΗΠΑ: Πρωτοβουλία 100 εκατ. δολαρίων για την ενίσχυση της ουκρανικής γεωργίας

Λύση στο πρόβλημα πολλών Ουκρανών αγροτών που δεν ξέρουν αν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις οικονομικές ανάγκες των εκμεταλλεύσεών τους φιλοδοξούν να δώσουν οι ΗΠΑ.

Η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να παρέχει επείγουσα βοήθεια ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων σε 12.700 αγρότες σε όλη την Ουκρανία, προκειμένου να προμηθευτούν σπόρους, λιπάσματα, φυτοφάρμακα και εξοπλισμούς.

Περίπου το 20% των εγγεγραμμένων αγροτικών επιχειρήσεων της χώρας αναμένεται να λάβει βοήθεια στο πλαίσιο του προγράμματος. «Αυτή η νέα πρωτοβουλία θα βοηθήσει τους αγρότες να σταθούν ξανά στα πόδια τους και να επανεκκινήσουν την αγροτική οικονομία», δήλωσε σχετικά η διευθύντρια του Οργανισμού Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID), Samantha Power.

Η γεωργία είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία της Ουκρανίας, καθώς αντιπροσωπεύει:

✱ το 20% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος,

✱ το 20% των θέσεων εργασίας,

✱ το 40% των συνολικών εσόδων από τις εξαγωγές.

Στόχος του προγράμματος είναι να επιτρέψει στον αγροτικό τομέα της Ουκρανίας να φτάσει τα επίπεδα εξαγωγών που κατέγραφε πριν από τη ρωσική εισβολή.

Η USAID ανακοίνωσε ότι η γερμανική πολυεθνική Bayer θα επενδύσει 35 εκατομμύρια δολάρια για να επεκτείνει τη βιομηχανική μονάδα επεξεργασίας σπόρων της εταιρείας στο χωριό Pochuiky, τη μεγαλύτερη του είδους της στην Ουκρανία. Το εργοστάσιο παράγει σπόρους καλαμποκιού, ενώ απασχολεί περισσότερους από 100 μόνιμους εργάτες.

Η αμερικανική υπηρεσία παρέχει επίσης τεχνολογία drones που επιτρέπει στους Ουκρανούς αγρότες να εφαρμόζουν λίπανση και φυτοπροστασία από αέρος. Τα drones συμβάλλουν στην εξοικονόμιση της χρήσης καυσίμου και νερού, παρέχοντας κρίσιμη βοήθεια στους αγρότες που αγωνίζονται να διατηρήσουν τις εκμεταλλεύσεις τους σε λειτουργία παρά τα υψηλά κόστη.