ΗΠΑ: Σχέδιο Μπάιντεν για την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγικότητας

Στόχος να αντισταθμιστούν οι ελλείψεις τροφίμων από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Ως τη «ραχοκοκαλιά της ελευθερίας» χαρακτήρισε τους Αμερικανούς παραγωγούς ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προαναγγέλοντας περισσότερη στήριξη για την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγικότητας. Ο Λευκός Οίκος φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει με αυτό τον τρόπο τις μειωμένες προμήθειες τροφίμων από την Ευρώπη εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Εσείς ταΐζετε την Αμερική», είπε ο Μπάιντεν για τους αγρότες. «Μας βοηθήσατε να ξεπεράσουμε την πανδημία και είστε κυριολεκτικά η ραχοκοκαλιά της χώρας μας. Αυτό δεν είναι υπερβολή. Όμως ταΐζετε επίσης τον υπόλοιπο κόσμο, και με τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία βλέπουμε ότι είστε σαν τη ραχοκοκαλιά της ελευθερίας».

Ο Μπάιντεν, ο οποίος έβγαλε το διάγγελμά του από μια εκμετάλλευση στο Ιλινόις, σημείωσε ότι η επίθεση του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία ανέβασε τις παγκόσμιες τιμές σε αρκετά βασικά προϊόντα αγροδιατροφής, όπως το σιτάρι, το καλαμπόκι, το κριθάρι, τους ελαιούχους σπόρους και το μαγειρικό λάδι. Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις ελλείψεις τροφίμων, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του σχεδιάζει να αυξήσει τον αριθμό των κομητειών που είναι επιλέξιμες για ασφάλιση διπλής καλλιέργειας, όπου οι αγρότες σπέρνουν μια δεύτερη καλλιέργεια στην ίδια γη και την ίδια χρονιά με την πρώτη. «Η διπλή καλλιέργεια συνεπάγεται πραγματικούς κινδύνους, αλλά είναι ένα ρίσκο που πρέπει να πάρουμε» είπε ο Μπάιντεν. «Εάν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι ιδανικές, ή τουλάχιστον καλές, τότε ο σωστός συγχρονισμός μπορεί να διαταραχθεί».

Η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει επίσης να διπλασιάσει τις επενδύσεις στην εγχώρια παραγωγή λιπασμάτων, από 250 σε 500 εκατομμύρια δολάρια, για να μειώσει το κόστος για τους καλλιεργητές. Θα προσπαθήσει έτσι να αντισταθμίσει μια από τις κυριότερες αιτίες πίσω από την άνοδο των τιμών των τροφίμων: την παγκόσμια έλλειψη λιπασμάτων. «Είναι απελπιστική ανάγκη να γίνει αυτό. Δεν μπορούμε να ρισκάρουμε» ξεκαθάρισε ο Μπάιντεν.

«Οι τιμές των λιπασμάτων έχουν υπερδιπλασιαστεί από πέρυσι, εν μέρει λόγω των διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας που προκλήθηκαν και επιδεινώθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία» ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ενημερωτικό δελτίο που δημοσιεύθηκε πριν μερικές μέρες. «Αυτές οι ενέργειες θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη νέων αγορών για τρόφιμα που παράγονται στις ΗΠΑ, στηρίζοντας θέσεις εργασίας σε αγροτικές κοινότητες σε ολόκληρη την Αμερική».

Ο Λευκός Οίκος ελπίζει ότι τα παραπάνω μέτρα θα βοηθήσουν τους αγρότες των ΗΠΑ να σπάσουν το ρεκόρ της καλλιεργητικής περιόδου του 2021, κατά την οποία η αξία των αμερικανικών αγροτικών εξαγωγών έφτασε τα 177 δισεκατομμύρια δολάρια.