ΗΠΑ: Οι τιμές-ρεκόρ στη γεωργική γη οδηγούν σε εκτοπισμό των μικροκαλλιεργητών από τον κλάδο

Η αξία της γεωργικής γης έχει εκτοξευθεί στα ύψη στις αγροτικές κοινότητες σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ, σημειώνοντας φέτος υψηλά ρεκόρ και συχνά εκτοπίζοντας τους μικρούς ή τους νεοεισερχόμενους αγρότες που δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις βαθιές τσέπες των μεγαλοεπενδυτών.

Στην πολιτεία της Νότιας Ντακότα, οι αξίες της γεωργικής γης έχουν αυξηθεί κατά 18,7% από το 2021, μία από τις υψηλότερες αυξήσεις στη χώρα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας.

Σε εθνικό επίπεδο, οι αξίες αυξήθηκαν κατά 12,4% και έφθασαν τα 940,5 δολάρια ανά στρέμμα, η υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί από το 1970, με τις καλλιέργειες στα 1.250 δολάρια ανά στρέμμα και τους βοσκότοπους στα 408 δολάρια ανά στρέμμα. «Μια σειρά από οικονομικές πιέσεις, όπως οι υψηλές τιμές για βασικές καλλιέργειες, π.χ. το καλαμπόκι, η σόγια και το σιτάρι, η ισχυρή αγορά ακινήτων, τα χαμηλά –μέχρι προσφάτως– επιτόκια και η αφθονία κρατικών επιδοτήσεων έχουν συγκλίνει για να δημιουργήσουν μια τέλεια καταιγίδα για τις αξίες των γεωργικών εκτάσεων», δηλώνει στους New York Times ο Jason Henderson, κοσμήτορας στο Αγροτικό Κολλέγιο του πανεπιστημίου του Περντιού και πρώην αξιωματούχος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Κάνσας.

Ως εκ τούτου, οι μικροκαλλιεργητές έρχονται τώρα αντιμέτωποι με μεγαλοεπενδυτές, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων και κτηματομεσιτικές εταιρείες, ωθώντας ορισμένους ειδικούς στο να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας για εκτεταμένες συνέπειες στον αγροτικό τομέα.

Σε αυτήν τη συγκυρία, οι νέοι αγρότες χαρακτήρισαν την εύρεση οικονομικά προσιτής γης προς αγορά ως την κορυφαία πρόκληση για το 2022, σε μια έρευνα για τον μήνα Σεπτέμβριο από τον συνασπισμό National Young Farmers Coalition. Ωστόσο, η προσφορά γης είναι ήδη πολύ περιορισμένη.

Περίπου το 40% της γεωργικής γης στις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκεται υπό ενοικίαση, με το μεγαλύτερο μέρος να ανήκει σε ιδιοκτήτες που δεν ασχολούνται ενεργά με τη γεωργία. Το ποσό της διαθέσιμης προς αγορά γης είναι εξαιρετικά περιορισμένο, με λιγότερο από το 1% της γεωργικής γης να πωλείται ετησίως στην ανοιχτή αγορά. Όπως αναφέρουν οι New York Times, η άνθηση της αγοράς ακινήτων, μεταξύ πολλών άλλων παραγόντων, έχει ενισχύσει την αξία της γεωργικής γης, ιδιαίτερα σε περιοχές κοντά σε αναπτυσσόμενα αστικά κέντρα.