ΗΠΑ: Η τράπεζα άνθρακα έχει τη στήριξη των αγροτών, αλλά θα χρειαστεί και την έγκριση του Κογκρέσου

Η πρόταση θεσµοθέτησης ενός κρατικού χρηματιστηρίου ρύπων, το οποίο θα επιβραβεύει οικονομικά τους γεωργούς, τους δασοκόμους και τους κτηνοτρόφους που θα προβαίνουν σε καλλιεργητικές πρακτικές, οι οποίες οδηγούν στην αύξηση της δέσμευσης άνθρακα και σε άλλες φιλικές προς το κλίμα πρακτικές, έχει αναδειχθεί ως ένα από τα πεδία ζωηρού ενδιαφέροντος της διοίκησης Μπάιντεν στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με προ ημερών δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Γεωργίας, Τοµ Βίλσακ, η λεγόμενη τράπεζα άνθρακα (carbon bank) θα χρειαστεί πιθανώς τη συνδρομή του Κογκρέσου για να πάρει σάρκα και οστά, τη στιγμή που οι Αμερικανοί αγρότες εμφανίζονται θετικά διακείμενοι απέναντι στην προοπτική της σύστασής της, όπως και στη γενικότερη έμφαση του υπουργείου Γεωργίας (USDA) σε πολιτικές για το κλίμα.

«Η τράπεζα άνθρακα χρειάζεται την έγκριση του Κογκρέσου, προκειμένου να υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι σε όλα αυτά τα προγράμματα που απαιτούν χρηματοδότηση», δήλωσε ο Βίλσακ σε συνέντευξη Τύπου που διεξήχθη στον Λευκό Οίκο. «Έχουμε ήδη μεγάλη ευελιξία στο USDA και θα αξιοποιήσουμε αυτή την ευελιξία με τρόπο που δημιουργεί περισσότερες, νέες και καλύτερες αγορές», πρόσθεσε.

Ένα καίριο ερώτημα που τέθηκε στον Βίλσακ αφορούσε το ποια είναι η μέχρι στιγμής ανταπόκριση των αγροτών στην ιδέα της τράπεζας άνθρακα και στις σχετικές προσπάθειες για φιλικές πολιτικές ως προς το κλίμα.

Ο ίδιος επικαλέστηκε πρόσφατη συνεδρίαση με τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA), Μάικλ Ρίγκαν, παρουσία 25 αγροτών που εκπροσώπησαν τον κόσμο της υπαίθρου, δηλώνοντας «πολύ ευχαριστημένος» με το επίπεδο υποστήριξης και ενδιαφέροντος της αγροτικής κοινότητας για τα φιλοκλιματικά σχέδια του USDA και τους φιλοπεριβαλλοντικούς στόχους που θα πρέπει να πετυχαίνουν.

«Διατυπώθηκαν πολλές ερωτήσεις που αφορούσαν κυρίως το «πώς μπορούμε να το κάνουμε;» και «πώς μπορούμε να είμαστε μέρος αυτού;» Όχι «είμαστε ενάντιοι σε αυτό» ή «δεν πιστεύουμε ότι πρέπει να συμβεί»», επεσήμανε ο Βίλσακ αναφορικά με τα σχόλια που διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Όπως παρατήρησε, οι αγρότες κατανοούν ότι τα κλιματικά σχέδια του USDA είναι ουσιαστικά μια «ευκαιρία ζωής για να δημιουργήσουν πρόσθετες ευκαιρίες εσόδων».

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Βίλσακ, η κλιματική ατζέντα του USDA ευθυγραμμίζεται με τις λοιπές αρμοδιότητες του υπουργείου, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης νέων και διευρυμένων αγορών αγροτικών προϊόντων. «Το κλίμα παρέχει αυτή την ευκαιρία, είτε πρόκειται για κάποιο ταμείο, είτε για πόρους διατήρησης, είτε είναι επενδύσεις σε τεχνολογία που θα επιτρέψει στους αγρότες να δεσμεύσουν μεθάνιο και να το επαναχρησιμοποιήσουν, είτε εάν δημιουργεί νέες ευκαιρίες για βιοεπεξεργασία και νέες θέσεις εργασίας σε αγροτικές περιοχές.

Το USDA έχει ένα σύνολο εργαλείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να παρέχει τους απαιτούμενους πόρους, ώστε να εργαστεί με την αγροτική κοινότητα για να αγκαλιάσει αυτό το μέλλον».

Αγροτική συμμαχία ζητά πιλοτικά προγράμματα για την υποστήριξη της τράπεζας άνθρακα

Ένας συνασπισμός αγροτικών, περιβαλλοντικών ενώσεων και ομάδων του κλάδου τροφίμων δημοσίευσε τις προτάσεις του για τη δημιουργία πιλοτικών έργων που θα χρησιμεύσουν ως πεδία δοκιμών για δέσμευση άνθρακα και άλλες πρακτικές, θέτοντας τα θεμέλια για μια τράπεζα άνθρακα υπό την ηγεσία του USDA και την ανάπτυξη ευρύτερων αγορών άνθρακα.

Οι συστάσεις διατυπώθηκαν από τη Συμμαχία Τροφίμων και Γεωργίας (FACA), έναν ευρύ συνασπισμό που περιλαμβάνει πάνω από 70 ομάδες, με σημαντικότερες την Ομοσπονδία Αμερικανικών Γεωργικών Ενώσεων (AFBF), το Ταμείο Περιβαλλοντικής Άμυνας (EDF), την Ένωση των Αμερικανών Αγροτών (NFU), την ένωση FMI της βιομηχανίας τροφίμων, το Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικών Συνεταιρισμών (NCFC) και το Ίδρυμα Nature Conservancy.

Σε συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι της αγροτικής συμμαχίας παρέθεσαν λεπτομερώς τις παρακάτω συστάσεις για τους στόχους της τράπεζας άνθρακα:

✱ Διατήρηση της εμπιστοσύνης των παραγωγών που λαμβάνουν την πίστωση άνθρακα (αγρότες, κτηνοτρόφοι και ιδιοκτήτες δασών) για την αξία των έξυπνων πρακτικών για το κλίμα.

✱ Διασφάλιση συμμετοχής στην προσπάθεια όλων των ενδιαφερόμενων αγροτών, κτηνοτρόφων και ιδιοκτητών δασών.

✱ Ενθάρρυνση του συντονισμού, της συνεργασίας και της συνοχής μεταξύ ομοσπονδιακών υπηρεσιών, πολιτειών, δημόσιων ερευνητικών ιδρυμάτων και άλλων ενδιαφερομένων.