ΗΠΑ: Σε χαμηλό δεκαμήνου το ηθικό των αγροτών

Διάχυτη η ανησυχία για τις οικονομικές επιδόσεις και την αξία της γεωργικής γης

Ισχυρό χτύπημα δέχθηκε τον Απρίλιο το ηθικό των Αμερικανών παραγωγών, σύμφωνα με το τελευταίο αγροτικό βαρόμετρο που εκπόνησαν από κοινού το Πανεπιστήμιο Περντιού και ο όμιλος CME. Πιο συγκεκριμένα, το αίσθημα εμπιστοσύνης των αγροτών προς την αγροτική οικονομία ολίσθησε στην τιμή 99, σηματοδοτώντας μια πτώση της τάξης των 15 μονάδων από τον Μάρτιο.

Χαρακτηριστικό είναι, άλλωστε, το γεγονός ότι και οι δύο συνιστώσες του βαρόμετρου παρουσίασαν πτώση: Ο δείκτης τρέχουσας κατάστασης έπεσε κατά 18 μονάδες, φθάνοντας στις 83, ενώ ο δείκτης μελλοντικών προσδοκιών ολίσθησε κατά 14 μονάδες, φθάνοντας στις 106.

Αυτός ο Απρίλιος σηματοδοτεί τη χαμηλότερη ένδειξη για το ηθικό των αγροτών από τον Ιούνιο του 2022, ενώ υπερβαίνει μόλις κατά 3 μονάδες εκείνη του Απριλίου του 2020. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τη μία συνιστώσα (σ.σ. αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης για τον μήνα Απρίλιο), αυτή σημείωσε τη χαμηλότερη επίδοση από τον Μάιο του 2020.

Αιτίες

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του πανεπιστημίου Περντιού, η πτώση του ηθικού των αγροτών προήλθε από ανησυχίες για τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες στις εκμεταλλεύσεις και τις αναμενόμενες οικονομικές δυσκολίες το επόμενο έτος. Πιο συγκεκριμένα, αντικατοπτρίζει ευρύτερες ανησυχίες για τις οικονομικές επιδόσεις και την αξία της γεωργικής γης.