ΗΠΑ: Τα χρέη, ο ρατσισμός και ο φόβος εκτοπισμού πυροδοτούν μια νέα κρίση για τους Αφροαμερικανούς αγρότες

Το αγροτικό επάγγελμα συνοδεύεται από κάποιες αντικειμενικές δυσκολίες που γνωρίζουν καλά όλοι οι Αμερικανοί παραγωγοί. Ωστόσο, για τους μη λευκούς αγρότες των ΗΠΑ υπάρχει μια επιπλέον απειλή: Ο συστημικός ρατσισμός που είναι καλά ριζωμένος στον πρωτογενή τομέα.

Στους επιπλέον κινδύνους που έχουν να αντιμετωπίσουν οι μειονοτικές ομάδες αγροτών συμπεριλαμβάνονται οι νομικές αντιδικίες με την ίδια την κυβέρνηση, αλλά και μεροληπτικούς δανειοδότες ή καιροσκόπους σφετεριστές γης.

Αυτές οι οδυνηρές αλληλεπιδράσεις υπογραμμίζουν τη θλιβερή διαπίστωση ότι ο ρατσισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ενσωματωμένος σε όλους τους κοινωνικούς θεσμούς, τις δομές και τις αντιλήψεις που διέπουν τον κοινωνικό ιστό.

Οι σκληρές μορφές διακρίσεων έχουν ένα βαθύτατο προσωπικό τίμημα, συντελώντας σε μια κρίση ψυχικής υγείας μεταξύ των μη λευκών αγροτών. Δυστυχώς, η πολυαναμενόμενη βοήθεια δεν βρίσκεται καθ’ οδόν.

«Παρότι υπάρχουν προγράμματα που μπορούν να βοηθήσουν τους αγρότες να διαχειριστούν τα άγχη του επαγγέλματος, οι περισσότερες από τις υπάρχουσες χείρες βοηθείας είναι στραμμένες προς το 95% των Αμερικανών αγροτών που είναι λευκοί, υποβαθμίζοντας ή αγνοώντας εντελώς τις συγκεκριμένες μορφές απελπισίας που πηγάζουν από φυλετικές διακρίσεις.

Αν και ένας μικρός αλλά ζωτικός όγκος έρευνας επισημαίνει την ανάγκη για μια πιο περιεκτική προσέγγιση, και τουλάχιστον μια ομάδα υπεράσπισης εργάζεται για να κατανοήσει καλύτερα το εύρος του προβλήματος, ελάχιστες ουσιαστικές προσπάθειες γίνονται για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα επί τόπου», τονίζει η δημοσιογράφος Safiya Charles. Το ρεπορτάζ της ίδιας για λογαριασμό της ιστοσελίδας Counter καλύπτει το κίνημα υπέρ της δικαιοσύνης για τους Αφροαμερικανούς αγρότες και την πολύτιμη συμβολή των αγροτικών κοινοτήτων τους σε εθνικό επίπεδο.

«Προς το παρόν, πάρα πολλοί αγρότες δεν έχουν πού να στραφούν, τα βάσανά τους σε μεγάλο βαθμό έχουν γίνει αόρατα από τα συστήματα υποστήριξης που υπάρχουν»,αναφέρει η Charles. «Έτσι, έχουμε μια πραγματικότητα που διαιωνίζει το ρατσιστικό -και τραγικά μακροχρόνιο- αφήγημα ότι οι Αφροαμερικανοί δεν ανήκουν στον αγροτικό τομέα και δεν αξίζει να έχουν τα εργαλεία που απαιτούνται για να πετύχουν».