ΗΠΑ: Η χρήση φυτικών ελαίων ως αεροπορικών καυσίμων θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά 68%

Η αντικατάσταση των αεροπορικών καυσίμων με βάση το πετρέλαιο με βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα που προέρχονται από ένα γένος φυτών στην οικογένεια της μουστάρδας μπορεί να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα έως και 68%, σύμφωνα με νέα έρευνα του πανεπιστημίου της Τζόρτζια, με επικεφαλής τον επιστήμονα Puneet Dwivedi.

Ο Dwivedi ηγήθηκε μιας ερευνητικής ομάδας που εκτίμησε τις εκπομπές άνθρακα και τον κύκλο ζωής των εκπομπών βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων (SAF) που προέρχονται από την αιθιοπική κράμβη (Brassica carinata), μια μη βρώσιμη καλλιέργεια ελαιούχων φυτών. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό GCB Bioenergy.

«Εάν μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τον εφοδιασμό σε πρώτες ύλες και να προσφέρουμε κατάλληλα οικονομικά κίνητρα κατά μήκος της αλυσίδας, είναι δυνατό να παράγουμε SAF με βάση την αιθιοπική κράμβη στις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Dwivedi. Η βιομηχανία αεροµεταφορών είναι υπαίτια για το 2,5% όλων των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε επίπεδο ΗΠΑ και ευθύνεται για το 3,5% της υπερθέρμανσης του πλανήτη.