Αυτό το άρθρο είναι 34 μηνών

IPMWorks: Σταφυλοπαραγωγοί από το Κιάτο δοκιμάζουν τεχνολογίες ψεκασμού και ταξιδεύουν σε Γαλλία και Πορτογαλία

26/01/2022
4' διάβασμα
ipmworks-stafyloparagogoi-apo-to-kiato-dokimazoun-technologies-psekasmou-kai-taxidevoun-se-gallia-kai-portogalia-253032

Ελληνες αγρότες επιτραπέζιου σταφυλιού του Συνεταιρισμού Πήγασος με έδρα το Κιάτο συμμετέχουν σε ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο ανταλλαγής καινοτόμων πρακτικών στον τομέα της ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας, ενώ αποτελούν μέρος του ελληνικού δικτύου επιδεικτικών αγροκτημάτων που δημιουργήθηκε το 2020.

Όλα τα παραπάνω πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου IPMWorks, το οποίο έχει ως αντικείμενο «να προωθήσει την υιοθέτηση της Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας σε ένα ευρύ δίκτυο αγροτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο όχι μόνο θα συνεχίσει την εξέλιξη και την εφαρμογή της, αλλά θα συμβάλει και στην επίδειξη της σημασίας της και σε άλλους αγρότες.

Πιο συγκεκριμένα, η ολοκληρωμένη φυτοπροστασία είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την καταπολέμηση ζιζανίων, παρασίτων και ασθενειών, που βασίζεται σε διαφορετικές τεχνικές και μεθόδους φυτοπροστασίας (πρόβλεψη, χρήση ανθεκτικών ποικιλιών, μη χημικό έλεγχο, επιλογή καλύτερων τεχνικών για βέλτιστη χρήση φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων).

Η εφαρμογή της σε επίπεδο αγρού είναι ένας τρόπος για τη μείωση της ανάγκης χρήσης χημικών-επιβλαβών ζιζανιοκτόνων και, συνεπώς, συμβάλλει στη μικρότερη εναπόθεσή τους στο περιβάλλον και στην έκθεση των ανθρώπων σε αυτά», αναφέρει στην «ΥΧ» η Καλλιόπη Κουνάνη, ερευνήτρια στο εργαστήριο Γεωργικής Μηχανολογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, που συμμετέχει στο ευρωπαϊκό έργο IPMWorks.

Εφαρμογή τεχνολογιών από τον Μάιο

Σε λίγους μήνες, τον Μάιο του 2022, θα ξεκινήσει η εφαρμογή τεχνολογιών στο ελληνικό δίκτυο και στην καλλιέργεια του επιτραπέζιου σταφυλιού. Όπως εξηγεί η κα Κουνάνη, η οποία είναι και συντονίστρια της ομάδας παραγωγών, «θα εφαρμόσουμε καινοτόμες μεθόδους ψεκασμού με χρήση ρομπότ που θα εφαρμόζουν μεθόδους μεταβλητής δόσης φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων.

Μέσω αυτού, οι παραγωγοί θα μπορούν να έχουν πιο αποτελεσματικές εφαρμογές ψεκασμού με δραματικά μικρότερο κόστος. Η επιλογή των τεχνολογιών και των καινοτομιών που θα χρησιμοποιηθούν αφορά τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες των περιοχών δράσης των επιδεικτικών αγροκτημάτων».

Επίσκεψη σε Γαλλία και Πορτογαλία

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος διοργανώνονται επιδείξεις στο ευρωπαϊκό δίκτυο αγροκτημάτων, με σκοπό την ανάδειξη και την προώθηση καινοτόμων τεχνικών Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας, μέσω των οποίων οι αγρότες μπορούν να διδαχθούν αποτελεσματικές μεθόδους φυτοπροστασίας, ίσως διαφορετικές από εκείνες που ήδη εφαρμόζουν.

Σε αυτές συμμετέχουν και οι Έλληνες αγρότες, καθώς όπως επισημαίνει η κα Κουνάνη, «τον Μάιο του 2023, όταν και θα έχουν εδραιωθεί οι ελληνικές επιδείξεις τεχνολογιών, παραγωγοί από άλλους ευρωπαϊκούς επιδεικτικούς αγρούς θα επισκεφτούν τον δικό μας, με σκοπό την επίδειξη εφαρμογών Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας που προβλέπονται για το ελληνικό επιτραπέζιο σταφύλι στην περιοχή της Κορινθίας.

Αντίστοιχα, θα επισκεφτούμε μαζί με τους επτά Έλληνες παραγωγούς αγροτεμάχια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Πορτογαλία, ώστε να διδαχθούμε τρόπους ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας που λειτουργούν σε αυτές τις χώρες».

Διάδοση της γνώσης

Ως απώτερος σκοπός του έργου για τη μεταφορά όλης της γνώσης, των πρακτικών και των τεχνολογιών που θα συγκεντρωθούν είναι η δημιουργία μιας βιβλιοθήκης που θα δίνει τη δυνατότητα σε αγρότες, συμβούλους και ερευνητές σε όλη την Ευρώπη να αναζητούν, να μοιράζονται και να συζητούν πληροφορίες σχετικά με την Ολοκληρωμένη Φυτοπροστασία.

Οι πληροφορίες θα αφορούν εκπαιδευτικά προγράμματα και αποτελέσματα από επιδείξεις δοκιμών. Επιπλέον, θα περιέχονται βίντεο με εμπειρίες αγροτών και διάφορων εκδηλώσεων επίδειξης, καθώς και εκπαιδευτικό υλικό.

Η επιλογή των επτά παραγωγών

Όπως εξηγεί η κα Κουνάνη, η επιλογή των επτά παραγωγών επιτραπέζιου σταφυλιού από τον Συνεταιρισμό Πήγασος έγινε, καθώς «ο Πήγασος είναι από τους πιο οργανωμένους συνεταιρισμούς εξαγωγής επιτραπέζιου σταφυλιού πανελλαδικώς», ενώ έχει και μεγάλη εμπειρία στην εφαρμογή και στη χρήση τεχνολογιών στην καλλιέργεια.

Πιο συγκεκριμένα, όπως είχε αναφέρει στην «ΥΧ» ο Θοδωρής Κοκκιούσης, αντιπρόεδρος της Πήγασος Αγροδιατροφής, «η τεχνολογία για εμάς είναι ένα όπλο για την προστασία της καλλιέργειάς μας. Για να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις, δεν βασιζόμαστε στη βιβλιογραφία που υπάρχει, αλλά χρησιμοποιούμε την ευφυή γεωργία, που είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος για την καλλιέργεια».