Ηράκλειο: Έφτασαν οι πρώτοι 34 οικίσκοι για τους σεισμόπληκτους – πάνω από 3.500 τα σπίτια που είναι ακατάλληλα προς κατοίκηση

Έφτασαν στο Ηράκλειο, από τον Πειραιά, οι πρώτοι 34 οικίσκοι που θα φιλοξενηθούν οι σεισμόπληκτες οικογένειες. Οι 26 από αυτούς θα στηθούν στον χώρο που προετοιμάζεται, απέναντι από το εκθεσιακό κέντρο Αρκαλοχωρίου, ενώ οι υπόλοιποι 8 έχουν φτάσει ήδη στη Βόνη σε οικόπεδο του δήμου, όπου οι εργασίες συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς, προκειμένου να μπορέσουν να εγκατασταθούν οι οικίσκοι. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων και Πολιτικής Προστασίας του δήμου Μινώα Πεδιάδος, Κώστα Αραβιάκη, οι οικίσκοι θα επιχειρηθεί να είναι έτοιμοι το συντομότερο δυνατό, για να εγκατασταθούν οι σεισμόπληκοι.

«Η υποδομή που χρειάζεται, για να εγκατασταθούν οι οικίσκοι, απαιτεί μια σειρά εργασιών που αφορούν την ύδρευση, την αποχέτευση, το ρεύμα, αλλά και τσιμέντο που πρέπει να πέσει για να στηριχθούν» ανέφερε ο κ. Αραβιάκης. Επισήμανε ότι έχουν τη δέσμευση του εργολάβου ότι οι εργασίες θα συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό, ούτως ώστε να περιοριστεί όσο γίνεται το διάστημα αναμονής των πληγέντων, που -μέχρι και σήμερα- ζουν είτε σε σκηνές, είτε σε κλειστά γυμναστήρια όπου έχουν τοποθετηθεί κρεβάτια, είτε σε ξενοδοχεία και σπίτια μέσω του προγράμματος «Εστία».

Ο κ. Αραβιάκης τόνισε ότι η άφιξη των οικίσκων είναι μια πολύ θετική εξέλιξη, ενώ πρόσθεσε ότι οι 34 που έφτασαν σήμερα είναι μόνο οι πρώτοι «καθώς, όσο περνάει ο καιρός, θα φτάνουν κι άλλοι, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι πληγείσες οικογένειες». Όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Πολιτικής Προστασίας του δήμου Μινώα Πεδιάδος, οικίσκοι θα τοποθετηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, σε όποιον χώρο και σε όποιον οικισμό κριθεί απαραίτητο, με βάση τις ανάγκες που θα προκύπτουν.

Ηράκλειο: Περισσότερα από 3.500 τα ακατάλληλα για κατοίκηση σπίτια

Συνεχίστηκαν σήμερα οι έλεγχοι και οι αυτοψίες από μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και Δημόσια κτίρια των πληγεισών περιοχών στους Δήμους Μίνωα – Πεδιάδας, Αρχάνων – Αστερουσίων, Ηρακλείου, Μαλεβιζίου, Οροπεδίου Λασιθίου, Γορτύνας, Χερσονήσου, Βιάννου, Φαιστού και Ιεράπετρας.

Στις πληγείσες περιοχές γίνεται αποτίμηση των ζημιών στα πληγέντα κτίρια (κατοικίες, δημόσια κτίρια, σχολικές μονάδες, κέντρα υγείας) από μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Μέχρι σήμερα έχουν διεξαχθεί αυτοψίες σε 7.561 κτίρια εκ των οποίων 6.256 αφορούν σε κατοικίες. Από αυτές οι 3.567 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες. Επίσης, έχουν ελεγχθεί 320 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ακατάλληλοι είναι οι 173. Όσον αφορά τους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτίρια «κίτρινα» έχουν χαρακτηριστεί τα 181 από τις 437 αυτοψίες, ενώ σε 548 άλλα κτίρια (αποθήκες, στάβλους) τα 453 κρίθηκαν μη κατοικήσιμα.