Ιρλανδία: Προβλέψεις για εκθετική άνοδο της παραγωγής βιολογικού κρέατος, αλλά και ευκαιρίες στην αγορά

Αύξηση κατά 10.000-12.000 τόνους στην παραγωγή βόειου κρέατος και αντίστοιχα κατά 2.000 τόνους στην παραγωγή αρνίσιου προβλέπει μέσα στην επόμενη εξαετία η Bord Bia, υπηρεσία για την προώθηση των αγροδιατροφικών προϊόντων στην Ιρλανδία. Μάλιστα, η Υπηρεσία βλέπει ευκαιρίες στις αγορές κρέατος και ζωοτροφών εγχώρια και πανευρωπαϊκά, καθώς αυξάνονται οι παραγωγοί βιολογικών στη χώρα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή στο βιολογικό τμήμα της Board Bia, Emmet Doyle, στο πλαίσιο συζήτησης που διεξήγαγε η ιρλανδική Εθνική Αρχή για την ανάπτυξη της Γεωργίας και των Τροφίμων (Teagasc) σχετικά με τις ευκαιρίες στην αγορά των βιολογικών, μέχρι το 2030, η παραγωγή βιολογικού βόειου κρέατος αναμένεται να τετραπλασιαστεί, φτάνοντας τους 14.000-16.000 τόνους από τους τωρινούς 4.000. Αντίστοιχα και στο αρνί αναμένεται να πενταπλασιαστεί, φτάνοντας στους 2.500 τόνους –από τους 500 σήμερα–, εκ των οποίων το 80% θα εξάγεται.

«Τα δύο κύρια προϊόντα είναι τα ζώα και οι ζωοτροφές, και σε αυτά συνεχίζουμε να πιέζουμε», σχολιάζει ο κ. Doyle, σύμφωνα με τον ιρλανδικό Τύπο, μιλώντας για ευκαιρίες στην αγορά, στο πλαίσιο και του Organic Trading Hub, που εγκαινίασε πρόσφατα το αρμόδιο υπουργείο, με στόχο τη διασύνδεση των παραγωγών με την αγορά.

«Έχουμε δει σημαντική αύξηση στο εμπόριο σιτηρών μεταξύ των βιοκαλλιεργητών και των κτηνοτρόφων», αναφέρει χαρακτηριστικά, βλέποντας ευκαιρία για τους καλλιεργητές αροτραίων να εξασφαλίσουν ένα σημαντικό πρίμιουμ στον τομέα. Περιθώρια για ενίσχυση βλέπει και στον τομέα της γαλακτοπαραγωγής, δεδομένης της εξαγωγικής κατεύθυνσης, που έχει το 90% της παραγωγής.

Στην κτηνοτροφία η μερίδα του λέοντος

Γενικότερα, στον ιρλανδικό τομέα των βιολογικών, η συντριπτική πλειοψηφία (90%) των παραγωγών αφορά τον κτηνοτροφικό τομέα. Οι εγγεγραμμένοι στο Πρόγραμμα Βιολογικής Γεωργίας ξεπέρασαν τους 5.000 το 2024, ενώ και σε όρους εκτάσεων η χώρα βελτιώνει τις επιδόσεις της, φτάνοντας στο 5%, με στόχο το 7,5% της καλλιεργούμενης γης έως το 2030.

Ο φορέας, σε μία προσπάθεια να κατανοήσει την εγχώρια αγορά βιολογικών, ώστε να ενισχύσει περαιτέρω τη διάθεσή τους, διεξήγαγε πέρυσι εξάμηνη καταναλωτική έρευνα, διαπιστώνοντας αύξηση της κατανάλωσης βιολογικών το τελευταίο έτος. Ένας στους δύο Ιρλανδούς δήλωσαν, μάλιστα, ότι θέλουν να διατηρήσουν αυτά τα πρότυπα αγοράς. «Στο πλαίσιο μιας κρίσης κόστους ζωής, αυτό είναι ένα θετικό σημάδι», σχολιάζει.