Ιρλανδοί αγρότες: Τα μέτρα της ΕΕ για τα λιπάσματα δεν έφεραν οριστικές λύσεις

Ο πρόεδρος του Ιρλανδικού Συνδέσμου Αγροτών (IFA), Tim Cullinan, τοποθετείται με άρθρο του για τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στα λιπάσματα, το οποίο δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο των Copa – Cogeca.

Όπως αναφέρει, τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι στιγμής η ΕΕ δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της πολεμικής και ενεργειακής κρίσης στον τομέα των λιπασμάτων, ενώ σημειώνει ότι υπάρχουν λύσεις, αρκεί να υπάρξει η ανάλογη πολιτική βούληση.

Απόσπασμα της θέσης του αναφέρει τα εξής:

«Από τη ρωσική εισβολή (24/2), η αγορά των λιπασμάτων βιώνει μια νέα κρίση. Η Ρωσία, η Λευκορωσία και η Ουκρανία έχουν σταματήσει τις εξαγωγές λιπασμάτων. Δεδομένου ότι η ΕΕ είναι εξαρτώμενη από εισαγωγές λιπασμάτων και ότι οι τρεις χώρες αντιπροσωπεύουν το 43% του συνόλου των εισαγωγών της ΕΕ, οι τιμές παρουσίασαν νέα αλματώδη αύξηση, σε επίπεδα που δεν έχουν προηγούμενο.

Οι τιμές για τα αζωτούχα προϊόντα βρίσκονται στο +370% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021. Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει, καθώς οι ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα αναμένονται από τις αρχές Μαΐου, με σοβαρό κίνδυνο μείωσης των καλλιεργητικών αποδόσεων.

Από τις 24 Φεβρουαρίου οι ευρωπαϊκές αρχές λειτούργησαν με προστατευτισμό, όσον αφορά την ενεργειακή κρίση και την κρίση στην αλυσίδα των σιτηρών. Στις 8 Μαρτίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε το σχέδιο με τίτλο «REPowerEU» για την αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών στις αγορές της ενέργειας και των καυσίμων, προτείνοντας βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα.

Ομοίως, στις 23 Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση για την επισιτιστική ασφάλεια όπου αναφέρεται τόσο στα άμεσα όσο και στα μακροπρόθεσμα μέτρα για να αυξηθεί η παραγωγή τροφίμων της ΕΕ και να στηριχθεί ο κτηνοτροφικός τομέας και οι αροτραίες καλλιέργειες που επλήγησαν από την αύξηση τιμών στα λιπάσματα.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, η ΕΕ δεν έχει καταφέρει να ανταποκριθεί στην αντιμετώπιση της έκρηξης τιμών των λιπασμάτων και στον κίνδυνο ελλείψεων προϊόντων θρέψης, ιδιαίτερα στην ουρία, στα αζωτούχα, στα φωσφορούχα και στα ποτασιούχα λιπάσματα.

Πέρα από τους μακροπρόθεσμους στόχους για μείωση της εξάρτησης σε φυσικό αέριο και λιπάσματα και ορισμένα βραχυπρόθεσμα μέτρα στήριξης στους παραγωγούς και στη βιομηχανία λιπασμάτων, η ΕΕ δεν αντιμετωπίζει τις δομικές αστάθειες στην αγορά λιπασμάτων.

Η ευρωπαϊκή αγροτική κοινότητα έχει ζητήσει να υπάρξουν αλλαγές εδώ και χρόνια. Υπάρχουν πολιτικές λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα για να ανακουφιστούν οι αγρότες από την πίεση στην αγορά λιπασμάτων.

Μερίδιο εισαγωγών από Ρωσία, Ουκρανία και Λευκορωσία – ΕΕ27
(2018 – 2020)

Μεσοπρόθεσμος στόχος η μείωση των εισαγωγών λιπασμάτων

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του IFA αναφέρεται στη σημασία της μείωσης της εξάρτησης της ΕΕ από τις εισαγωγές λιπασμάτων: «Μεσοπρόθεσμα η Ευρώπη θα πρέπει να εργαστεί, ώστε να μειώσει την εξάρτησή της σε εισαγωγές λιπασμάτων, κάτι που εύστοχα αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν της 23ης Μαρτίου.

Χρειάζονται μέτρα που θα στοχεύουν ταυτόχρονα στη μείωση της κατανάλωσης και στην ανάπτυξη πηγών παρασκευής λιπασμάτων, κάτι που όμως θα πάρει χρόνο για να γίνει.

Συμφωνούμε με τη θέση ότι η ΕΕ θα πρέπει να επιτύχει τη μείωση εξάρτησης σε αζωτούχα λιπάσματα, αξιοποιώντας νέες ποικιλίες και πρωτεϊνούχα φυτά, που μπορούν να προσφέρουν επάρκεια σε άζωτο.

Σε ό,τι αφορά τον εφοδιασμό, η Ευρώπη θα πρέπει να επιταχύνει τους ρυθμούς παραγωγής λιπασμάτων από “πράσινο” υδρογόνο, αλλά και από λύσεις που προσφέρει η κυκλική οικονομία».