Ισπανία: Ανησυχία στους αγρότες της Κόρδοβα για πιθανές μακροχρόνιες επιπτώσεις της ξηρασίας

Η λειψυδρία έχει βαρύτατο αντίκτυπο στη φετινή συγκομιδή της ελιάς σε ολόκληρη την Ισπανία. Μάλιστα, οι ελαιοκαλλιεργητές στην επαρχία Κόρδοβα φοβούνται ότι οι επιπτώσεις της παρατεταμένης ξηρασίας μπορεί να επεκταθούν μέχρι τη συγκομιδή του 2023. Οι περιορισμένες βροχοπτώσεις των τελευταίων εβδομάδων σε κατά τόπους σημεία της χώρας δεν ήταν αρκετές για την αναπλήρωση των υδάτινων πόρων που σε μεγάλο βαθμό είχαν εξατμισθεί λόγω της ζέστης.

Ως εκ τούτου, οι ταμιευτήρες της χώρας εξακολουθούν να βρίσκονται πολύ κάτω από τη μέση χωρητικότητά τους και οι συζητήσεις συνεχίζονται σε εθνικό και τοπικό επίπεδο για τον καθορισμό και τη διαχείριση των προτεραιοτήτων χρήσης του νερού.

Η ένωση νέων αγροτών της Κόρδοβα (Asaja Cοrdoba) προειδοποιεί ότι οι συνολικές φθινοπωρινές και χειμερινές βροχοπτώσεις ενδέχεται να μην είναι αρκετές, προκειμένου τα ελαιόδεντρα να παράγουν καρπούς για το επόμενο έτος. Όπως επισημαίνει, οι περιοχές που έχουν πληγεί λιγότερο από την ξηρασία έχουν ήδη ξεκινήσει τη συγκομιδή και τη μετατροπή των ελιών τους, με τις αποδόσεις όμως να βρίσκονται πολύ κάτω του μέσου όρου.

Το φαινόμενο οφείλεται τόσο στη μειωμένη ποσότητα καρπών, όσο και στις υδατικές πιέσεις, οι οποίες μείωσαν τη συσσώρευση λαδιού στους καρπούς.

«Η ξηρασία που αντιμετωπίζουμε θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στο μέγεθος των ελιών, αφήνοντάς μας μικρότερους καρπούς», δήλωσε ο Ignacio Fernandez de Mesa, πρόεδρος της Ένωσης. «Για αυτό μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι θα σημειωθούν βροχοπτώσεις μέσα στις επόμενες εβδομάδες για να βελτιώσουμε τη βιωσιμότητα των ελαιώνων».

Στην τρέχουσα κατάσταση, ο de Mesa προειδοποίησε ότι οι αποδόσεις στην επαρχία αναμένεται να μειωθούν κατά το ήμισυ, με αποτέλεσμα ζημίες 500 εκατομμυρίων ευρώ για το καλλιεργητικό έτος 2022/2023.