Στον Δήμο Λάστρας ντε Κουέγιαρ της κεντρικής κοινότητας Καστίλλης και Λεόν, σε απόσταση μόλις δύο ωρών από την πρωτεύουσα Μαδρίτη, τα νιτρικά άλατα και το αρσενικό έχουν κάνει το νερό μη πόσιμο για τους κατοίκους του χωριού, οι οποίοι αριθμούν 350 τον χειμώνα και σχεδόν 1.000 το καλοκαίρι.

Σε ολόκληρη τη χώρα, δεκάδες χωριά αντιμετωπίζουν την ίδια τύχη, επειδή οι πόροι των υπόγειων υδάτων κινδυνεύουν από την αγροτική ρύπανση, την έλλειψη ελέγχων ποιότητας των υδάτων και την ξηρασία.

Σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο Περιβάλλοντος, το 22% της συνολικής έκτασης της Ισπανίας εκτίθεται σε νιτρορύπανση λόγω της φύσης του εδάφους ή μέσω των αγροτικών δραστηριοτήτων.

Κάθε Δευτέρα, οι κάτοικοι περπατούν στην κεντρική πλατεία του Λάστρας για να αγοράσουν πολυσυσκευασίες μεταλλικού νερού σε μπουκάλια του 1,5 λίτρου, τα οποία διατίθενται σε μειωμένη τιμή. Μερικοί τα κουβαλούν μαζί τους με καροτσάκια. «Αυτό δεν είναι φυσιολογικό στον 21ο αιώνα!» διαμαρτύρεται η Mercedes Rodriguez, 41 ετών, η οποία ανήκει σε τοπική ένωση κατοίκων.

Όπως παρατηρείται, ολοένα και περισσότεροι ρίχνουν το μπαλάκι στην αγροτική ρύπανση για την κρίση του νερού. «Σε μια χώρα όπου κυριαρχούν τα προϊόντα χοιρινού κρέατος, η εντατική κτηνοτροφία και οι εκμεταλλεύσεις βιομηχανικής κλίμακας αποτελούν πραγματικό πρόβλημα για την ποιότητα του τοπικού νερού λόγω της ρύπανσης από την κοπριά», λέει ο Luis Babiano, επικεφαλής της Ισπανικής Ένωσης Δημόσιων Παρόχων Υδατοπρομήθειας και Αποχετεύσεων (AEOPAS).

www.euractiv.com