Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, δεσμεύτηκε πριν από μερικές μέρες να ενισχύσει τον εθνικό νόμο για την τροφική αλυσίδα και να βελτιώσει τη διεκπεραίωση των ενισχύσεων της ΚΑΠ, ώστε να αποφευχθεί μια «εξέγερση των τρακτέρ» όπως τη χαρακτήρισε το ακροδεξιό κόμμα Vox, τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στη χώρα.

Η τελευταία μεταρρύθμιση του νόμου για την τροφική αλυσίδα στην Ισπανία, η οποία αποσκοπεί στην καθιέρωση μιας δικαιότερης σχέσης μεταξύ των αγροτών, της αγροδιατροφικής βιομηχανίας και των εταιρειών διανομής, ψηφίστηκε από το Κοινοβούλιο της χώρας τον Δεκέμβριο του 2021.

Η δέσμευση του Σάντσεθ ακολουθεί παρόμοιες πρωτοβουλίες σε Γαλλία και Γερμανία. Απαντώντας σε ερωτήσεις του Vox στην ολομέλεια του ισπανικού Κοινοβουλίου, ο Ισπανός πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνησή του στηρίζει τον αγροτικό τομέα «με λόγια και πράξεις», χάρη στις πολιτικές που «αναπτύχθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια».

Ζητούμενο η αμοιβαιότητα

Ο ίδιος ζήτησε, επίσης, τη βελτίωση της «αμοιβαιότητας» στους όρους των αγροτικών εισαγωγών, μέσω «ρητρών καθρέφτη», που σημαίνει ότι οι παραγωγοί τρίτων χωρών πρέπει να ακολουθούν τις ίδιες αυστηρές απαιτήσεις με τους παραγωγούς τροφίμων της ΕΕ, για να έχουν πρόσβαση στην αγορά της.