Ισπανία: Οι ειδοποιήσεις για τρόφιμα μειώθηκαν κατά σχεδόν 8% πέρυσι
Οι ειδοποιήσεις τροφίμων μειώθηκαν στην Ισπανία κατά περίπου 8% το 2023, με λίγο περισσότερες από 180 σοβαρές ειδοποιήσεις, εκ των οποίων η πλειοψηφία (85%) οδήγησε σε καταστροφή, απαγόρευση του εμπορίου και απόσυρση της κατανάλωσης του προϊόντος, μεταξύ άλλων σχετικών ενεργειών.
Σύμφωνα με τα δεδομένα που ανέλυσε η EFE από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (Rasff), οι κύριες αιτίες των ειδοποιήσεων σχετίζονται με την ανίχνευση παθογόνων μικροοργανισμών (ιδίως σαλμονέλας και λιστέριας), την παρουσία υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων και ανακάλυψη μη δηλωμένων ουσιών ή ξένων σωμάτων.
Σχετικά με την παρουσία του βακτηρίου listeria monocytogenes, υπήρξαν δώδεκα σοβαρές ειδοποιήσεις και το εύρος της ειδοποίησης που κυκλοφόρησε στα μέσα Οκτωβρίου από τη Χούντα της Ανδαλουσίας για εντοπισμό σε διάφορα προϊόντα κρέατος που διατίθενται στο εμπόριο ξεχώρισε, αν και δεν αναφέρθηκε καμία περίπτωση ανθρώπινης μόλυνσης.
Αυτό το βακτήριο προκάλεσε τέσσερις θανάτους το 2019 στην Ισπανία λόγω εστίας σε τεμαχισμένο κρέας και ήταν το μεγαλύτερο στην Ισπανία μέχρι στιγμής.
Το 2023, υπήρξε συναγερμός – που μεταδόθηκε από τη Γαλικία στα τέλη Νοεμβρίου – για την παρουσία και των δύο παθογόνων παραγόντων, της λιστέριας και της σαλμονέλας, σε βλαστάρια μηδικής και μηδικής με ρόκα.
Από άποψη σημασίας, οι εννέα σοβαρές ειδοποιήσεις ξεχωρίζουν λόγω της παρουσίας του εντομοκτόνου chlorpyrifos (ευρέως χρησιμοποιούμενος στις καλλιέργειες σόγιας, καλαμποκιού, σιταριού και ηλίανθου).
Σε αυτή την περίπτωση, σημαντική είναι η ενεργοποίηση στα τέλη Μαρτίου από την Ισπανία, όταν βρέθηκε σε καλαμπόκι για την παρασκευή ποπ κορν και το οποίο διανεμήθηκε και στην Ανδόρα και την Πορτογαλία.
Σε παρόμοιο επίπεδο συνάφειας βρίσκονται και οι ειδοποιήσεις που οφείλονται στην παρουσία μη δηλωμένων συστατικών, ιδίως αλλεργιογόνων, εκ των οποίων οκτώ ειδοποιήσεις ενεργοποιήθηκαν το 2023.
Σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων, υπήρχε προειδοποίηση για παρουσία σέλινου σε βάζα με λαχανικά κήπου με κοτόπουλο και ρύζι, από την Ισπανία, στα τέλη Οκτωβρίου.
Υπάρχουν επίσης εκείνα που σχετίζονται με την ανίχνευση «ξένων σωμάτων» στα τρόφιμα, τα οποία μπορεί να κυμαίνονται από θραύσματα πλαστικού έως κομμάτια γυαλιού ή μετάλλου.
Αυτό συνέβη, για παράδειγμα, στα μέσα Μαρτίου, όταν η Ισπανία ανέφερε θραύσματα γυαλιού σε ελιές, τα οποία διανεμήθηκαν επίσης στη Δανία. Το προϊόν καταστράφηκε μετά την ανίχνευσή του.
Πολύ πιο υπολειπόμενες είναι οι ειδοποιήσεις για αλλαντίαση, αλλά έχουν σημασία για την υγεία και η Ισπανία ήταν η προέλευση ενός από τα τρία που ενεργοποιήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2023.
Υποπτεύεται ότι το ξέσπασμα εκδηλώθηκε λόγω της κατανάλωσης προμαγειρεμένων τορτίγιας πατάτας που διακινούνταν στην Ισπανία και σε άλλες χώρες, και σχεδόν δώδεκα καταναλωτές μολύνθηκαν.
Εξαιρετικές είναι επίσης οι ειδοποιήσεις για το γνωστό βακτήριο Escherichia Coli: μόνο τέσσερις ειδοποιήσεις υποβλήθηκαν σε επεξεργασία, συμπεριλαμβανομένης αυτής που ενεργοποιήθηκε πριν από λιγότερο από ένα μήνα λόγω της διανομής ώριμου τυριού από νωπό γάλα, προερχόμενο από τη Γαλλία και μολυσμένο με E. coli, παραγωγός τοξίνης Shiga.
Ο κατάλογος των παραγόντων που μολύνουν τα τρόφιμα είναι εκτενής και τα βαρέα μέταλλα είναι από τα κύρια, ειδικά ο υδράργυρος πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια σε ψάρια όπως ο κατεψυγμένος ξιφίας και το κάδμιο στο ρύζι, το σκουμπρί ή το σουσάμι.
Από την άλλη πλευρά, υπήρξαν συναγερμοί που επηρέασαν και την Ισπανία λόγω της παρουσίας μυκοτοξινών όπως οι αφλατοξίνες και οι ωχρατοξίνες. ή βιορυπαντές όπως τα αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης, η ατροπίνη και η σκοπολαμίνη.
Ένα εργαλείο για τον έλεγχο του επιπέδου ασφάλειας των τροφίμων στην Ισπανία προσφέρεται κάθε χρόνο από την Ισπανική Υπηρεσία για την Ασφάλεια και τη Διατροφή των Τροφίμων (Aesan) με την ετήσια έκθεσή της, η οποία συλλέγει δεδομένα όπως οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται στην τροφική αλυσίδα και τις εγκαταστάσεις.
Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα (στοιχεία 2022), εκείνο το έτος διενεργήθηκαν περισσότεροι από μισό εκατομμύριο έλεγχοι σε εγκαταστάσεις τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων επιθεωρήσεων, ελέγχων αυτοελέγχου και σφαγείων, με συμμόρφωση 66%, δηλαδή σχεδόν επτά στους 10 πέρασαν το ελέγχους.
Αυτή η μη συμμόρφωση κατά 34% επιλύθηκε με περισσότερα από 71.000 διοικητικά μέτρα και 102 δικαστικά μέτρα.
Πηγή: EFE, ertnews.gr