Ισπανία: Οι ελαιοπαραγωγοί της Ανδαλουσίας ετοιμάζονται για τη δεύτερη χειρότερη συγκομιδή όλων των εποχών

Σε πολύ δύσκολη κατάσταση βρίσκονται οι ελαιοπαραγωγοί της Ανδαλουσίας, όπου η φετινή παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται να σημειώσει πτώση σχεδόν 50% σε σύγκριση με ό,τι είχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια. Σημαντικά χαμηλότερη θα είναι και η συγκομιδή της επιτραπέζιας ελιάς.

Οι αγρότες και οι μεταποιητές στην αυτόνομη περιφέρεια, η οποία είναι η μεγαλύτερη περιοχή παραγωγής ελαιολάδου στον κόσμο, αναμένουν απόδοση 587.000 τόνων για το καλλιεργητικό έτος 2022/2023, μια μείωση 49% σε σύγκριση με το περασμένο έτος και 47,5% σε σχέση με τον κυλιόμενο μέσο όρο της πενταετίας.

Σύμφωνα με την περιφερειακή κυβέρνηση, η οποία δημοσίευσε την επίσημη εκτίμηση της παραγωγής της νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αυτή θα είναι η δεύτερη χειρότερη συγκομιδή από τότε που άρχισαν να τηρούνται αρχεία, αλλά δεν θα φτάσει στα τραγικά επίπεδα της καλλιεργητικής περιόδου 2012/2013. Τοπικοί αξιωματούχοι αποδίδουν τη μείωση της παραγωγής στον καύσωνα του Μαΐου και στην ακραία καλοκαιρινή ξηρασία.

«Η απόδοση θα μειωθεί κατά 50% φέτος, κυρίως λόγω των δύο ή τριών ημερών υψηλών θερμοκρασιών, που είχαμε κατά την περίοδο της ανθοφορίας τον Μάιο», δήλωσε στο Olive Oil Times ο Roberto Garcia Ruiz, ερευνητής γεωπόνος στο Πανεπιστήμιο της Χαέν, που ειδικεύεται στην ελαιοκαλλιέργεια.