Ισπανία: Στο έλεος της φράουλας ο υγρότοπος Donana

Οι υποκλοπές νερού καταστρέφουν έναν από τους σημαντικότερους πνεύμονες πρασίνου της Ευρώπης

Εκτεινόμενο σε σχεδόν 1,3 εκατ. στρέμματα γης στις επαρχίες Ουέλβα, Σεβίλλη και Κάντιθ της Ανδαλουσίας, το αχανές Εθνικό Πάρκο Donana είναι ένα καταφύγιο άγριας ζωής στη Nότια Ισπανία, γνωστό για τους βάλτους, τα μεταναστευτικά πουλιά, τα πλούσια πευκοδάση και τους μετακινούμενους παράκτιους αμμόλοφους.

Ωστόσο, η παροχή νερού στην περιοχή έχει μειωθεί δραστικά τα τελευταία 30 χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής, της αγροτικής δραστηριότητας, της ρύπανσης των ορυχείων και της αποστράγγισης των ελών.

Μια νέα κρίση διαφαίνεται τώρα, καθώς οι περιφερειακές αρχές της Ανδαλουσίας εξετάζουν το ενδεχόμενο να χορηγήσουν «ασυλία» στους αγρότες που αξιοποιούν παράνομα τον υδροφόρο ορίζοντα του πάρκου για να τροφοδοτήσουν τον αναπτυσσόμενο τομέα της φράουλας.

Εννέα χρόνια αφότου η Unesco προειδοποίησε ότι το καθεστώς παγκόσμιας κληρονομιάς της περιοχής κινδυνεύει από τέτοιες παράνομες υποκλοπές, το περιφερειακό παράρτημα του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP), το οποίο κυβερνά την Ανδαλουσία τα τελευταία τρία χρόνια, ανακοίνωσε πρόταση για τη νομιμοποίηση των παράνομων αγροκτημάτων και πηγαδιών που εκτείνονται σε 14.600 στρέμματα κοντά στην προστατευόμενη περιοχή.

Οι επικριτές της πρότασης φοβούνται ότι αυτή θα σηματοδοτήσει περαιτέρω ζημιά για το φυσικό περιβάλλον και επισημαίνουν ότι η στενή σχέση της περιοχής με τις φράουλες, οι οποίες είναι γνωστές τοπικά ως «κόκκινος χρυσός», ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980. Μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου του περασμένου έτους, οι εξαγωγές μαλακών φρούτων της Ουέλβα –σχεδόν το 20% των οποίων είχαν προορισμό το Ηνωμένο Βασίλειο– ανήλθαν σε 801,3 εκατ. ευρώ. Η ισπανική συνομοσπονδία οικολογικών οργανώσεων Ecologists in Action περιγράφει το πάρκο Donana ως «όμηρο της γεωργίας», υπογραμμίζοντας ότι ο υδροφόρος ορίζοντας ήδη υφίσταται πίεση από τις απαιτήσεις άρδευσης.

Η Ισπανική Ορνιθολογική Εταιρεία (SEO-BirdLife Ισπανίας) βλέπει το σχέδιο ως «μια νέα επίθεση στον φυσικό χώρο του Donana που ευνοεί τον πολλαπλασιασμό της άρδευσης και αντίκειται στην περιφερειακή, εθνική, ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία».