Ισπανία και Ιρλανδία: Πιέσεις για «επείγουσα αναθεώρηση» της συμφωνίας της ΕΕ για τον πόλεμο στη Γάζα

Να προβεί σε «επείγουσα αναθεώρηση» της συμφωνίας των 27 κρατών-μελών της ΕΕ για τον πόλεμο στη Γάζα καλούν την Κομισιόν οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας και της Ιρλανδίας, κ.κ. Πέδρο Σάντσεθ και Λίο Βαράντκαρ.

Σε από κοινού επιστολή, με αποδέκτρια την πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι δύο ηγέτες εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ, υπό το φως της επιδεινούμενης ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα και των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου. Οι ίδιοι υπενθυμίζουν το πρόσφατο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, το οποίο διέταξε το Ισραήλ να αποτρέψει πράξεις γενοκτονίας σε βάρος των Παλαιστινίων.

«Οι φρικτές τρομοκρατικές επιθέσεις που διαπράχθηκαν από τη Χαμάς και άλλες ένοπλες ομάδες δεν μπορούν να δικαιολογήσουν καμία παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στη στρατιωτική απάντηση [του Ισραήλ], με επακόλουθες συνέπειες για τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας», αναφέρουν οι Σάντσεθ και Βαράντκαρ. «Για να αποφευχθεί περαιτέρω μη αναστρέψιμη βλάβη στον λαό της Γάζας, απαιτείται επειγόντως μια άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός». Μεταξύ των 27 κρατών-μελών του μπλοκ, η Ισπανία και η Ιρλανδία, μαζί με το Βέλγιο, θεωρούνται οι πιο επικριτικές φωνές προς την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου και, προσφάτως, έχουν κάνει λόγο για πιθανή αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης.

Επιπλέον, οι δύο ηγέτες εκφράζουν τη μεγάλη ανησυχία τους με αφορμή τις αναφορές περί επικείμενης ισχυρής στρατιωτικής επέμβασης του Ισραήλ στη Ράφα, στα σύνορα Γάζας–Αιγύπτου, παρά τις διεθνείς προειδοποιήσεις και τις πιέσεις για κατάπαυση του πυρός.