Ισπανία: Σε κόκκινο συναγερμό τα κολοκυθάκια – Από τις 3/10 οι δεύτερες κατηγορίες δεν μπορούν να πωληθούν

Η Επιτροπή Κρίσης της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φρούτων και Λαχανικών Ανδαλουσίας (HORTYFRUTA) ενεργοποίησε τον τυπικό μηχανισμό επέκτασης για τα πράσινα κολοκυθάκια, κηρύσσοντας «κόκκινο συναγερμό» για αυτό το λαχανικό, εμποδίζοντας την εμπορία δεύτερης κατηγορίας από τις 12:00 την Τρίτη. 3 Οκτωβρίου.

Το μέτρο επηρεάζει όλους τους φορείς εκμετάλλευσης, τους παραγωγούς και τους εμπόρους στην Ανδαλουσία.

Η Hortyfruta επισημαίνει ότι υιοθετούν αυτό το μέτρο σύμφωνα με όσα ορίζονται στην Επέκταση του Προτύπου Ποιότητας που δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της  Ανδαλουσίας (BOJA της 28/07/2022) και δεδομένης της κατάστασης στην αγορά που περνάει τα πράσινα κολοκυθάκια. .

Για το λόγο αυτό, στην αγορά θα βγουν μόνο οι έξτρα και οι πρώτες κατηγορίες πράσινων κολοκυθιών για νωπή κατανάλωση και οι δεύτερες κατηγορίες αυτού του λαχανικού δεν θα μπορούν να κυκλοφορήσουν από τις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης 3 Οκτωβρίου.

Το μέτρο αυτό εφαρμόζεται με σκοπό την απόκτηση ενός διαφοροποιημένου προϊόντος που εκτιμάται στην αγορά. Η Διεπαγγελματική θέλει να τονίσει ότι «σε καμία περίπτωση δεν είναι μηχανισμός καθορισμού ελάχιστων τιμών με βάση το πραγματικό κόστος παραγωγής».

Η HORTYFRUTA δηλώνει ότι έλαβε αυτή την απόφαση «αφού διενήργησε αυστηρή παρακολούθηση της κατάστασης της αγοράς κολοκυθιών, λαμβάνοντας υπόψη ότι από τον Οκτώβριο το μερίδιο αγοράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι σχετικό, 66 τοις εκατό».

Η HORTYFRUTA θα συνεχίσει να πραγματοποιεί μια αυστηρή ανάλυση για να αξιολογήσει την κατάσταση των κολοκυθιών, καθώς και του αγγουριού, ενός άλλου προϊόντος που έχει χειρότερη απόδοση στην αρχή της εκστρατείας για τα φρούτα και τα λαχανικά.

Επιτήρηση και συμμόρφωση

Από τη στιγμή που ενεργοποιείται η Τυπική επέκταση, αρχίζει επίσης η παρακολούθηση και ο έλεγχος συμμόρφωσης. Η HORTYFRUTA, σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωργίας, Αλιείας, Υδάτων και Αγροτικής Ανάπτυξης της Χούντας της Ανδαλουσίας, έχει δημιουργήσει ένα Σύστημα Επαλήθευσης και Ελέγχου για τη συμμόρφωση με τη συμφωνία για την Καθιέρωση Προτύπων Ποιότητας για την επίβλεψη της συμμόρφωσης με αυτή τη συμφωνία στις εγκαταστάσεις. των εταιρειών που εμπορεύονται προϊόντα κάλυψης στην Ανδαλουσία. Οι επιτόπιοι έλεγχοι θα ξεκινήσουν την Τρίτη 3 Οκτωβρίου στις 12 το μεσημέρι.

Ο μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων με την εφαρμογή της επέκτασης του κανόνα είναι το αποτέλεσμα κοινής, συναινετικής και συντονισμένης εργασίας μεταξύ όλων των οργανώσεων μελών της Διεπαγγελματικής (Alhóndigas de Andalucía, APROA, ASAJA Andalucía, Επαρχιακή Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Σεβίλλης, Ένωση Συνεταιρισμών της Γρανάδας, COAG Andalucía, COEXPHAL, Agro-Food Cooperatives of Andalusia, ECOHAL Andalucía και UPA Andalucía).

Πηγή: freshplaza.com, incofruit.gr