Ισπανία: Μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο στη Μαδρίτη εν μέσω ακραίας ξηρασίας

Είτε πεζοί είτε επιβαίνοντας στα τρακτέρ τους, χιλιάδες αγρότες ξεχύθηκαν στους δρόμους της Μαδρίτης χθες, Κυριακή 14 Μαΐου. Όπως μεταδίδει το αγγλόφωνο ειδησεογραφικό κανάλι TVP World, οι Ισπανοί παραγωγοί διαμαρτύρονται για τις πολιτικές της χώρας, που -όπως λένε- θέτουν σε κίνδυνο τη διαβίωσή τους.

Με διοργανώτρια την ομάδα πολιτών της υπαίθρου SOS Rural, η οποία αποτελείται από περίπου 500 αγροτικές, κυνηγετικές, αλιευτικές οργανώσεις και ενώσεις του κλάδου των μεταφορών, οι διαδηλωτές κάλεσαν την κυβέρνηση της Ισπανίας να εντείνει τις προσπάθειές της για την αποτελεσματική διαχείριση των αποθεμάτων νερού, ενώ διαμαρτυρήθηκαν και για τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, των ζιζανιοκτόνων και των φυτοφαρμάκων, οι οποίες -όπως θεωρούν οι ίδιοι- τους οδηγούν ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία.

Η κυβερνητική αντιπροσωπεία της Μαδρίτης υπολόγισε τη συνολική προσέλευση στην πορεία της Κυριακής στα 1500 άτομα, ωστόσο οι διοργανωτές τονίζουν ότι περίπου 25.000 άτομα συμμετείχαν στη διαδήλωση.

Η Ισπανία διανύει μια σοβαρότατη μακροχρόνια ξηρασία, βιώνοντας φέτος την πιο ξηρή αρχή της χρονιάς από τότε που άρχισαν να τηρούνται αρχεία το 1961. Η έλλειψη βροχοπτώσεων έχει επηρεάσει το 80% των καλλιεργειών, προκαλώντας μη αναστρέψιμες απώλειες σε περισσότερα από 50 εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργειών σιτηρών που έχουν άμεση εξάρτηση από τις βροχοπτώσεις, όπως ανακοίνωσε η ισπανική ένωση αγροτών COAG.

«Με λιγότερο από το μισό του μέσου όρου βροχοπτώσεων καταγεγραμμένο τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2023, η σοδειά σιταριού και κριθαριού στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας έχει χαθεί», ανέφερε η COAG.

Εγκρίθηκε σχέδιο-μαμούθ ύψους 2,2 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των ακραίων φαινομένων

Προσπαθώντας να μετριάσει τις αντιδράσεις, η ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε ένα σχέδιο με προϋπολογισμό 2,2 δισ. ευρώ για να βοηθήσει τους αγρότες και τους καταναλωτές να αντιμετωπίσουν την επίμονη ξηρασία που έχει επιδεινωθεί από τον πιο ζεστό και ξηρό Απρίλιο στην ιστορία. Τα μέτρα, τα οποία χαρακτηρίζονται ως «πρωτοφανή» από την κυβέρνηση, πήραν την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου την προηγούμενη Πέμπτη.

Περιλαμβάνουν κονδύλια 1,4 δισ. ευρώ από το ισπανικό υπουργείο Περιβάλλοντος για την αντιμετώπιση της ξηρασίας και την αύξηση της διαθεσιμότητας νερού και 784 εκατ. ευρώ από το ισπανικό υπουργείο Γεωργίας για να βοηθήσουν τους αγρότες να διατηρήσουν την παραγωγή και να αποφύγουν τις ελλείψεις τροφίμων.

Το σχέδιο πήρε το πράσινο φως μία ημέρα αφότου η ισπανική κυβέρνηση συνασπισμού υπό την ηγεσία των Σοσιαλιστών ανακοίνωσε νομοθεσία που προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι σε εξωτερικούς χώρους, όπως οι αγρεργάτες, οι απορριμματοσυλλέκτες, οι οδοκαθαριστές και οι οικοδόμοι δεν θα πρέπει να εργάζονται όταν η ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία εκδίδει έκτακτες προειδοποιήσεις για υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες.

Η πρωτοβουλία ήρθε στον απόηχο του θανάτου ενός οδοκαθαριστή και ενός διανομέα φυλλαδίων κατά τη διάρκεια του καύσωνα του περασμένου Ιουλίου στην περιοχή της Μαδρίτης, και κάποιοι αγρότες ανησυχούν ότι μπορεί να έχει σοβαρή επίπτωση στις εργασίες στο χωράφι.