Ισπανία: Μείωση έως και 50% στο κόστος νερού για αγρότες μέσω της τεχνολογίας

Αγρότες από τον συνεταιρισμό «Costa de Huelva» (CoopHuelva) στην Ισπανία έχουν αναλάβει δράση, μέσω της τεχνολογίας, για να βελτιστοποιήσουν τη διαχείριση των θρεπτικών ουσιών των καλλιεργειών τους και να αποφύγουν τη μόλυνση με νιτρικά άλατα, καθώς οι καλλιέργειές τους βρίσκονται κοντά σε ένα από τα πιο σημαντικά εθνικά πάρκα της Ευρώπης. Οι ίδιοι έχουν καταφέρει να εξοικονομήσουν έως και 50% σε κόστος νερού και θρεπτικών συστατικών μειώνοντας παράλληλα τη νιτρορύπανση.

Για τη μείωση της έκπλυσης θρεπτικών ουσιών, ο συνεταιρισμός έχει εγκαταστήσει αισθητήρες που παρέχουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τη διατροφική κατάσταση και τις πιθανές απώλειες των φυτών, τη θερμοκρασία και την υγρασία του εδάφους. Η τεχνολογία δοκιμάστηκε σε μία ομάδα αγροτών από τον συνεταιρισμό, δίνοντάς τους αξιόπιστα εργαλεία υποστήριξης αποφάσεων για να προσαρμόσουν την άρδευση και τη λίπανσή τους σε καθημερινή και εβδομαδιαία βάση.

Διάχυση γνώσης

Μετά τα θετικά αποτελέσματα των δοκιμών, τα εργαλεία προωθήθηκαν σε όλους τους αγρότες και τους συμβούλους του συνεταιρισμού. Οι γεωργικοί σύμβουλοι εκπαιδεύτηκαν εντατικά, ώστε να κατανοούν κάθε εργαλείο και να συμβουλεύουν τους αγρότες ανάλογα. Στη συνέχεια, δημιουργήθηκε ένα πειραματικό αγρόκτημα για την επίδειξη καλών πρακτικών. Οι υπεύθυνοι του συνεταιρισμού τονίζουν ότι η χρήση της τεχνολογίας έχει αναβαθμίσει ποιοτικά τα προϊόντα τους και τους έχει δώσει ένα επιπλέον διαπραγματευτικό χαρτί στις αγορές.