Ολοένα και περισσότεροι Ισπανοί αναζητούν οικολογικές και βιώσιμες εναλλακτικές για να ξεφύγουν από μολυσμένα αστικά περιβάλλοντα και ανθυγιεινούς πολυσύχναστους χώρους, ιδίως μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Διαβλέποντας αυτή την τάση, πολλοί φορείς της ισπανικής επαρχίας επιδιώκουν να προσελκύσουν όλους εκείνους που θέλουν να αλλάξουν ζωή, συμβάλλοντας έτσι στην άρση της απερήμωσης των αγροτικών περιοχών.

Στην επαρχία Γουαδαλαχάρα της Kεντρικής Ισπανίας, ο Miguel Angel Casado, ένας ενθουσιώδης και πεπειραμένος μελισσοκόμος, έχει αναλάβει να προωθήσει αυτήν τη διαδικασία αποκέντρωσης, η οποία αφενός προάγει τη βιωσιμότητα και τη βιοποικιλότητα και αφετέρου βοηθά τα μικρά χωριά και τις περιοχές να μην εγκαταλειφθούν και να δημιουργήσουν νέες τοπικές θέσεις εργασίας.Πρώην πρόεδρος της Ισπανικής Ένωσης Μελισσοκόμων και της Ένωσης Μελισσοκόμων της περιοχής Alcarria, ο Casado συνεχίζει τη δράση του μαζί με μια ομάδα εκπαιδευτικών από το Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης Sierra de la Virgen στην κωμόπολη Ιλουέκα της Αραγονίας.

Τα πρότζεκτ βιώσιμης μελισσοκομίας του Casado λαμβάνουν χώρα σε διάφορες περιοχές μεταξύ των επαρχιών Σαραγόσα και Γκουανταλαχάρα. Ο ίδιος, με την ακαδημαϊκή τεχνογνωσία που τον διακρίνει, δίνει τα φώτα του ως δάσκαλος. Η σταυροφορία του για τη «βιο-μελισσοκομία» έχει οδηγήσει στο σημείο να εκπαιδεύει μαθητές, κυρίως νέους, αλλά και μεσήλικες ή μεγαλύτερους. Ο ίδιος δεν παύει ποτέ να υπενθυμίζει ότι «η μελισσοκομία συμβάλλει αποφασιστικά στην προώθηση της βιοποικιλότητας».

www.euractiv.com