Ισπανία: Νέο ερευνητικό πρότζεκτ αξιοποιεί τους μικροοργανισμούς για την ελάττωση των λιπασμάτων στην καλλιέργεια

Ευχάριστες είναι οι εξελίξεις από το φιλόδοξο ερευνητικό πρότζεκτ της ισπανικής εταιρείας γεωργικών μηχανημάτων Ideagro για τη μείωση της χρήσης λιπασμάτων στη γεωργία μέσω της συμβολής των μικροοργανισμών. Έχοντας δοκιμαστεί σε μια πειραματική φάρμα που βρίσκεται στην περιοχή της Μούρθια, στην νοτιοανατολική Ισπανία, βρέθηκε ότι επιτυγχάνει σημαντικά αποτελέσματα σε καλλιέργειες πεπονιού, ντομάτας, μπρόκολου, βερίκοκου και εσπεριδοειδών.

Έχοντας λάβει την υποστήριξη του ισπανικού υπουργείου Γεωργίας, το πρότζεκτ έχει επιτρέψει τη μείωση των εκπομπών αζώτου κατά 30% μέσω της ενσωμάτωσης στην καλλιέργεια μικροοργανισμών, συμβάλλοντας στην προσπάθεια για την επίτευξη μιας πιο βιώσιμης και υγιούς γεωργίας. «Οι μικροοργανισμοί μπορούν να είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για την ανάπτυξη πιο αποτελεσματικής γεωργίας» δήλωσε ο Pedro Palazon, ένας εκ των υπευθύνων του έργου.

«Είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι να γνωρίζουν αυτό το έργο για τη μείωση της χρήσης λιπασμάτων στη γεωργία» ανέφερε ο σύμβουλος γεωργίας, κτηνοτροφίας, αλιείας και περιβάλλοντος της Μούρθια, Antonio Luengo. «Θα επιτρέψει, με όλες τις απαραίτητες εγγυήσεις και –όπως αποδεικνύεται– χωρίς να επηρεάζει το τελικό προϊόν, στη μείωση των νιτρικών και φωσφορικών αλάτων τόσο στη γη όσο και στους υδροφορείς. Είναι ένα ακόμη εργαλείο για τη διεξαγωγή του είδους της αειφόρου γεωργίας στην οποία πρωτοπορούμε».

Τα αποτελέσματα της έρευνας εφαρμόζονται ήδη στην ευρύτερη περιοχή της Μούρθια, σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις κοντά σε πόλεις όπως η Καρταχένα και η Λόρκα.