Ισπανία: Οι Podemos προτάσσουν δημόσια σούπερ μάρκετ ως αντίδοτο στις υψηλές τιμές

Σε μια συγκυρία όπου οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι τιμές των τροφίμων στην Ισπανία θα παραμείνουν πολύ υψηλές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, η αριστερή παράταξη Unidas Podemos λανσάρει μια πρωτοβουλία για το άνοιγμα καταστημάτων λιανικής που θα υπάγονται στην κυριότητα του Δημοσίου.

Η άνοδος των τιμών των τροφίμων στην Ισπανία έφτασε σε υψηλό ρεκόρ τον Φεβρουάριο, με μια αύξηση 16,6% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Οι τιμές δεν έχουν πέσει ιδιαίτερα από τότε, παρά τη μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένα βασικά προϊόντα αγροδιατροφής που εισήγαγε η ισπανική κυβέρνηση.

Οι Podemos, οι οποίοι αποτελούν μέλος της προοδευτικής κυβερνητικής συμμαχίας με το Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, οραματίζονται μια νέα αλυσίδα δημόσιων σούπερ μάρκετ, με σκοπό να τεθούν υπό έλεγχο οι υψηλές τιμές στα ράφια της λιανικής. «Είναι μια φιλόδοξη ιδέα και πιστεύουμε ότι θα είναι πολύ χρήσιμη μακροπρόθεσμα», δηλώνει στο Euronews η Maria Teresa Perez, γραμματέας Θεσμικής Δράσης στους Podemos.

«Στην Ισπανία, ο κλάδος των τροφίμων ανέβασε τις τιμές με καταχρηστικό τρόπο. Αυτό δεν μπορεί να αποδοθεί μόνο στον πληθωρισμό», προσθέτει η Perez. «Πολλές οικογένειες αναγκάζονται να αγοράζουν τρόφιμα κατώτερης ποιότητας από εκείνα που θα επιθυμούσαν».

Το «Precios Justos», που μεταφράζεται σε «Δίκαιες Τιμές», προορίζεται να είναι το όνομα της κρατικής αλυσίδας. Σύμφωνα με την Perez, η ιδέα θα υλοποιηθεί βαθμιδωτά, με τα πρώτα 1.000 καταστήματα να ανοίγουν σε δήμους με περισσότερους από 20.000 κατοίκους. «Θέλουμε να προσεγγίσουμε κάθε οικογένεια, ανεξάρτητα από το εισόδημα και τον τόπο διαμονής της», εξηγεί.

Οι Podemos στοχεύουν στη μείωση της τιμής των προϊόντων, καταβάλλοντας παράλληλα ευνοϊκότερες τιμές παραγωγού και προσφέροντας αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας στους εργαζομένους. Το κόμμα κατηγορεί τα ιδιωτικά σούπερ μάρκετ ότι «κερδοσκοπούν» πάνω στις τιμές των τροφίμων και εκδηλώνουν «μια άπληστη συμπεριφορά, η οποία δεν προκαλεί έκπληξη, αλλά είναι εξωφρενική».