Ισπανία: Πολυανθεκτικά βακτήρια E. coli βρέθηκαν στο 40% των δειγμάτων κρέατος στα σούπερ μάρκετ

Στο πλαίσιο ισπανικής μελέτης, στο 40% των δειγμάτων κρέατος σούπερ μάρκετ που εξετάστηκαν βρέθηκαν πολυανθεκτικά βακτήρια E. coli. Τα στελέχη E. coli που είναι ικανά να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις σε ανθρώπους ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένα, όπως ειπώθηκε στο φετινό Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων στην Κοπεγχάγη (15-18 Απριλίου), όπου παρουσιάστηκε η μελέτη.

Η Dr. Azucena Mora Gutierrez και η Dr. Vanesa Garcia Menendez, του Πανεπιστημίου Santiago de Compostela-Lugo, Lugo, Ισπανία, μαζί με συναδέλφους τους από άλλα ερευνητικά κέντρα, ανέλυσαν 100 προϊόντα κρέατος (ισόποσα δείγματα από κοτόπουλο, γαλοπούλα, μοσχάρι και χοιρινό κρέας) που επιλέχθηκαν τυχαία από σούπερ μάρκετ στο Οβιέδο κατά τη διάρκεια του 2020. Η πλειονότητα (73%) των προϊόντων περιείχε επίπεδα E. coli που ήταν εντός των ορίων ασφαλείας. Παρ’ όλα αυτά, σχεδόν τα μισά (49%) περιείχαν πολυανθεκτικά ή/και δυνητικά παθογόνα E. coli. Από αυτά, 82 απομονώσεις E. coli ανακτήθηκαν και χαρακτηρίστηκαν. Επιπλέον, 12 απομονώσεις K. pneumoniae ανακτήθηκαν από 10 από τα 100 προϊόντα κρέατος (7 κοτόπουλο, 2 γαλοπούλα και 1 χοιρινό).

Συνολικά, 40 από τα 100 προϊόντα κρέατος περιείχαν πολυανθεκτικά E. coli (56 από τα 82 E. coli που χαρακτηρίστηκαν). Σε αυτά περιλαμβάνονταν E. coli που παρήγαγαν ευρέως φάσματος β-λακταμάσες (ESBLs), ένζυμα που προσδίδουν αντοχή στα περισσότερα αντιβιοτικά της β-λακτάμης, συμπεριλαμβανομένης της πενικιλίνης, των κεφαλοσπορινών και της αζτρεονάμης, μιας μονοβακτάμης.

Το ποσοστό των θετικών δειγμάτων για τη μεταφορά E. coli που παράγει ESBL ανά τύπο κρέατος ήταν: 68% γαλοπούλα, 56% κοτόπουλο, 16% βοδινό κρέας και 12% χοιρινό κρέας. Αυτή η υψηλότερη παρουσία στελεχών E. coli που παράγουν ESBL στα πουλερικά σε σύγκριση με άλλους τύπους κρέατος οφείλεται πιθανώς σε διαφορές στις μεθόδους παραγωγής και σφαγής.