Ισπανία:Προσπαθούν να καθυστερήσουν τις συγκομιδές οπωροκηπευτικών λόγω των μπλόκων στην Ευρώπη

Δεδομένων των προβλημάτων που εντοπίζονται από τους αποκλεισμένους αυτοκινητόδρομους στη Γαλλία, στο πλαίσιο των αγροτικών κινητοποιήσεων που συνεχίζονται σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, εκφράζονται ανησυχίες από τους Ισπανούς καλλιεργητές και εξαγωγείς που αναζητούν με δυσκολία βιώσιμες λύσεις για τα προϊόντα, τα οποία αναμένουν τη συγκομιδή και τη μεταφορά τους στις αγορές.

Στα προβλήματα αυτά προστίθενται και ζημιές από περιπτώσεις βανδαλισμού κατά τις διαδηλώσεις, με τους εξαγωγείς να ζητούν ακόμη και κρατική αποζημίωση, υπό τον φόβο ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν θα τις καλύψουν, ενώ, παράλληλα, ζητούν και από τους συναδέλφους τους που διαδηλώνουν να μη βλάψουν τα προϊόντα τους.

Έλλειψη ασφαλούς μεταφοράς και επιβραδύνσεις αναγκάζουν τους Ισπανούς καλλιεργητές να καθυστερήσουν τις συγκομιδές, ενέργεια που δεν είναι πάντοτε εύκολη, δεδομένου ότι πρόκειται για νωπά οπωροκηπευτικά. Ταυτόχρονα, δεν λείπουν και οι ακυρώσεις παραγγελιών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εξαγωγείς.

Ποσοστό μεγαλύτερο από το 94% των ισπανικών φρούτων και λαχανικών μεταφέρεται οδικώς στις αγορές της ΕΕ, με τα προϊόντα του Ιανουαρίου να αποτελούνται κυρίως από πιπεριές, αγγούρια, μαρούλια, ντομάτες και λάχανα, καθώς και εσπεριδοειδή και φράουλες. Μεταξύ των παραγωγικών κέντρων που πλήττονται περισσότερο είναι η Αλμερία, η Βαλένθια και η Μούρθια. Ενδεικτικά, στη Μούρθια, λόγω των προβλημάτων, το 30%-40% των προϊόντων παραμένει σε ψυκτικούς θαλάμους.

Αυτό θα μεταφραστεί σε σημαντικές απώλειες για τις εταιρείες που αποστέλλουν ευπαθή προϊόντα, όπως δηλώνει σε διεθνή ΜΜΕ ο Manuel Zapata, πρόεδρος της Ένωσης Παραγωγών και Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών της Μούρθια  Proexport, επισημαίνοντας ότι τα λαχανικά που παραμένουν αποθηκευμένα είναι κυρίως μαρούλι, μπρόκολο και κουνουπίδι, δηλαδή ευπαθή λαχανικά.