Ισπανία: Στην Παναγία των Χειμάρρων επαφίενται οι τελευταίες ελπίδες των αγροτών για βροχή

Τρία συναπτά έτη πολύ χαμηλών βροχοπτώσεων και υψηλών θερμοκρασιών έχουν θέσει την Ισπανία και επισήμως σε μακροχρόνια ξηρασία, όπως ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Το περασμένο έτος ήταν το έκτο πιο ξηρό της Ισπανίας και το πιο ζεστό από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή δεδομένων το 1961.

Η Καταλονία, στη βορειοανατολική γωνία της χώρας, είναι μεταξύ των περιοχών που έχουν πληγεί σφοδρότερα. Κοιτάζοντας περίλυπος τα ξεραμένα χωράφια του, ο Ισπανός αγρότης Josep Altarriba δεν μπορεί να θυμηθεί κάποια άλλη εποχή τόσο εκτεταμένης ξηρασίας στην Καταλονία.

«Εάν δεν βρέξει τις επόμενες δύο εβδομάδες», λέει, «η πιθανότητα να σωθεί η σοδειά είναι μικρή». Τι μπορεί να γίνει, λοιπόν; Για τους ορεινούς αγρότες του χωριού L’ Espunyola, βόρεια της Βαρκελώνης, η απάντηση κρύβεται στη… θεϊκή παρέμβαση.

Την Κυριακή, περίπου 250 κάτοικοι της κοινότητας αναβίωσαν την πρακτική μιας ειδικής λιτανείας, βγάζοντας από την εκκλησία ένα γλυπτό της Παναγίας των Χειμάρρων, μιας τοπικής παρθένου ιστορικά συνδεδεμένης με την ξηρασία και την επίκληση στη βροχή.

Οι κάτοικοι σχημάτισαν μια μεγάλη πομπή, συνοδεύοντας την περιφορά του πολύχρωμα ζωγραφισμένου αγάλματος γύρω από το χωριό. «Δεν είναι μια πράξη μαγείας, αλλά εμπιστοσύνης», είπε ο επίσκοπος Francesc Conesa στο Associated Press. Η τελευταία φορά που το χωριό προσευχήθηκε και ύμνησε δημόσια την Παναγία των Χειμάρρων ήταν το 2008, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Όσο για τα αποτελέσματα; Άκρως θετικά, καθώς όπως λένε οι κάτοικοι, οι βροχές δεν άργησαν να έρθουν.