Την ισπανική επίθεση φοβούνται οι ροδακινοπαραγωγοί

Κρίσιμη χρονιά για τον κλάδο στην Ευρώπη

rodakina

Στο Ρίμινι της Ιταλίας συναντήθηκαν την περασμένη Τετάρτη οι εκπρόσωποι παραγωγών των τεσσάρων χωρών που ηγούνται στην παραγωγή ροδάκινου. Στην ημερίδα, που διοργανώθηκε στα πλαίσια της έκθεσης MacFrut 2018, με πρωτοβουλία του ιταλικού Centro Servizi Ortofrutticoli, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην αγορά του νωπού ροδάκινου σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο Χρήστος Γιαννακάκης, που συμμετείχε στην εκδήλωση από ελληνικής πλευράς, μας μετέφερε την ανησυχία των παρευρισκόμενων αναφορικά με τις μεγάλες ποσότητες που θα διοχετεύσει η Ισπανία στην αγορά, γεγονός που αναμένεται να επιφέρει πτώση στις τιμές. «Δύσκολη χρονιά» χαρακτήρισαν την περσινή οι Ιταλοί, ενώ οι Γάλλοι, παρά τις μικρές ποσότητες εξαγωγών και τις καλές τιμές, τάχθηκαν σε κοινή γραμμή με τις υπόλοιπες χώρες.

ΙΣΠΑΝΙΑ

Ανησυχία για τον μεγάλο όγκο εξαγωγών και αίτημα στήριξης από την κυβέρνηση

Έντονη ανησυχία εξέφρασαν οι Ισπανοί παραγωγοί, αναφορικά με τις επιπτώσεις στις τιμές παραγωγού που αναμένεται να έχουν οι μεγάλες ποσότητες που θα διοχετευθούν στην αγορά. Παρά τις σημαντικές ζημιές που σημειώθηκαν στη Μούρθια και σε άλλες περιοχές από τον παγετό και το χαλάζι, οι ποσότητες προς εξαγωγή θα είναι μεγάλες. Σε συνδυασμό με το κόστος παραγωγής που κυμαίνεται, όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι των οργανώσεων παραγωγών, στα 30 λεπτά/κιλό, υπάρχει έντονη ανησυχία για την εξέλιξη της αγοράς. Την ίδια στιγμή, οι παραγωγοί έχουν ζητήσει στήριξη από την ισπανική κυβέρνηση, ώστε να αποσυρθούν ορισμένες ποσότητες και να πάνε σε ευπαθείς ομάδες, με την οικονομική αρωγή του κράτους.

Σύμφωνα με προβλέψεις του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, η ισπανική παραγωγή θα φτάσει τη σεζόν 2017/2018 τους 916.850 τόνους, μειωμένη κατά μόλις 2,5% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε στην «ΥΧ» ο κ. Γιαννακάκης η μείωση αυτή αφορά κυρίως πρώιμες ποικιλίες και όχι εκείνες που θα πιέσουν την αγορά.

ΙΤΑΛΙΑ

Δύσκολη χρονιά για τις εξαγωγές, εστίαση στην εσωτερική αγορά

Από την πλευρά τους, οι Ιταλοί χαρακτήρισαν το 2017 «πολύ δύσκολη χρονιά» και παρουσίασαν στοιχεία που δείχνουν για ακόμα μια χρονιά μείωση των εξαγωγών τους, παρά την αυξημένη παραγωγή. Το γεγονός αυτό τούς έχει στρέψει στην εσωτερική αγορά, χωρίς να παύουν να ανησυχούν για την «ισπανική λαίλαπα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η ιταλική πλευρά, τη σεζόν 2017/2018 η παραγωγή αναμένεται να φτάσει τους 587.514 τόνους, αυξημένη κατά 9% σε σχέση με πέρσι. Η χώρα που φαίνεται να επηρεάζεται λιγότερο είναι η Γαλλία, η οποία εξάγει πολύ μικρότερες ποσότητες, σε υψηλές τιμές. Πάντως, οι Γάλλοι συντάχθηκαν με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, μιλώντας για «επιθετικότητα» των Ισπανών εξαγωγέων.

ΕΛΛΑΔΑ

Ανάγκη για επαναστόχευση στους προορισμούς εξαγωγών

Για την ανάγκη να στραφούν οι παραγωγοί σε νέες αγορές μίλησε η ελληνική πλευρά, καθώς αφενός οι υφιστάμενοι εξαγωγικοί προορισμοί αδυνατούν να απορροφήσουν τις ποσότητές μας, αφετέρου η Ανατολική Ευρώπη δεν προσφέρει ικανοποιητικές τιμές. «Κατά συνέπεια, θα στοχεύσουμε στις χώρες της Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης», δήλωσε ο κ. Γιαννακάκης.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι, στα τέλη Μαΐου, αντιπροσωπεία  των οργανώσεων παραγωγών της Ημαθίας θα μεταβεί στην Καταλονία, όπου θα ξεκαθαρίσει και η εικόνα για το τι προτίθενται να πράξουν οι Ισπανοί. Σε ερώτηση που θέσαμε αναφορικά με τη φετινή χρονιά και τις προσδοκίες για το επιτραπέζιο ροδάκινο, μάς ανέφερε πως «αν δεν έχουμε ζημιές, όπως πέρσι, από τη μικροκαρπία λόγω καύσωνα και από τις βροχοπτώσεις στα μέσα Ιουλίου, θα έχουμε τον ίδιο όγκο με πέρσι».