Ούτε το ισπανικό λεμόνι άφησε στο απυρόβλητο φέτος το τουρκικό

Ούτε το ισπανικό λεμόνι άφησε στο απυρόβλητο φέτος το τουρκικό
-Διαφήμιση-

Μετά από κάποιες «χρυσές» χρονιές, κατά τις οποίες η άνθηση της παραγωγής και η κερδοφορία έδειχναν να μην έχουν τέλος, τα λεμόνια της Murcia αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Η σημαντική μείωση στην παραγωγή, η οποία έφτασε 1,3 εκατ. τόνους στην Ισπανία, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, όπως μεγαλύτερος ανταγωνισμός από άλλες χώρες, κυρίως την Τουρκία, έχει βυθίσει τις τιμές.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα σημαντικό μέρος της παραγωγής της ποικιλίας Fino, της τάξης του 10%-12%, να παραμείνει ασυγκόμιστο. Η αλήθεια είναι ότι τελικά η καλλιέργεια τείνει να γίνει ασύμφορη, με την τιμή κοντά στα 18 λεπτά το κιλό, δηλαδή στα επίπεδα του κόστους.

Έτσι, περισσότεροι από 97.500 τόνοι λεμονιών από την περιοχή δεν θα φτάσουν στην αγορά, είτε ως φρέσκα είτε για τη μεταποίηση, ενώ σε όλη τη χώρα 150.000 τόνοι της ποικιλίας Fino θα μείνουν επάνω στα δέντρα. Επιπλέον, από τους 920.000 τόνους της συγκεκριμένης ποικιλίας που αναμένεται να συγκομιστούν σε όλη την Ισπανία το 2018-2019, οι 625.000 τόνοι ήταν ασυγκόμιστοι μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Λεμονιού και Γκρέιπφρουτ (Ailimpo), ποσότητα η οποία θεωρείται τεράστια. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι η παραγωγή της Murcia δίνει το 65% όλης της ισπανικής παραγωγής λεμονιού.

Πρόκειται για μια νέα κατάσταση μετά από έξι εξαιρετικές χρονιές, κατά τις οποίες πραγματοποιήθηκαν νέες φυτεύσεις, εξαιτίας της μεγάλης κερδοφορίας του λεμονιού. Γι’ αυτό και η δυνατότητα παραγωγής αυξήθηκε από 1 ή 1,1 εκατ. τόνους σε 1,3 εκατ., συμπεριλαμβανομένων των 380.000 τόνων της ποικιλίας Verna η οποία συγκομίζεται από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο.

Οι παραγωγοί, οι έμποροι, οι εξαγωγείς και οι μεταποιητές εκτιμούν ότι ήρθε η ώρα ο κλάδος να μπει σε μια νέα φάση σταθεροποίησης, αναζητώντας μια «ομαλή προσγείωση», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ailimpo.

Δεδομένης της παρούσας κατάσταση, πολλοί παραγωγοί αποφάσισαν να μην πουλήσουν με ζημία και αποφάσισαν να περιμένουν μέχρι να ανακάμψουν οι τιμές. Παρόλα αυτά, ο καιρός περνάει και δεν φαίνεται να υπάρχει αρκετός χώρος για ελιγμούς, με τα λεμόνια να παραωριμάζουν πάνω στα δέντρα. Στην πραγματικότητα, γίνεται όλο και πιο σαφές ότι δεν υπάρχει χρόνος για αναβολή της συγκομιδής και ανεύρεση αγοράς γι’ αυτούς τους δεκάδες τόνους.

Ο ρόλος της Τουρκίας στη φετινή καμπάνια εξηγεί ως έναν βαθμό την επιδείνωση των συνθηκών εμπορίας για την παραγωγή της Murcia. Φέτος, η Τουρκία στράφηκε στην Ευρώπη, έχοντας επανέλθει στις κανονικές της ποσότητες, με περίπου 800.000 τόνους παραγωγή. Από την άλλη μεριά, η χώρα ωφελήθηκε από την μεγάλη υποτίμηση του νομίσματός της, πράγμα το οποίο προκάλεσε υπερπροσφορά και πολύ χαμηλότερες τιμές.

Κάτω από αυτές τα συνθήκες είναι επιτακτικό για την Ισπανία να κινηθεί προς την αναζήτηση σταθεροποίησης, λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι τα επόμενα δύο χρόνια η συνολικής παραγωγή θα αυξηθεί περαιτέρω, κατά 200.000 τόνους, φτάνοντας 1,5 εκατ. τόνους λεμόνια.

«Το να διαχειριστούμε τέτοιες ποσότητες μεταξύ φρέσκου (70%) και βιομηχανικού (30%) δεν θα είναι εύκολο, αναγνώρισε ο επικεφαλής της Ailimpo. «Ιδίως, εάν οι ανταγωνίστριες χώρες, όπως η Ν. Αφρική, η Αργεντινή, η Τουρκία, η Αίγυπτος φυτεύουν και αυτές περισσότερο». Κατά τη γνώμη του, «παρόλο που η κατανάλωση λεμονιού στην Ευρώπη έχει αυξηθεί κατά 30% την τελευταία δεκαετία, πράγμα το οποίο επέτρεψε την άνοδο των τιμών, αυτή η αύξηση δεν μπορεί να συνεχίσει να συμβαίνει επ’ αόριστον».

Πηγή: Freshplaza.com