Οι ισπανοί ελαιοπαραγωγοί αντιμετωπίζουν τη χειρότερη εμπορική σεζόν του αιώνα

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ανδαλουσιανής Υπηρεσίας Πληροφοριών και Ελέγχου Τροφίμων (AICA), τον Δεκέμβριο του 2022, οι συνολικές αποδόσεις ελαιολάδου μειώθηκαν στο μισό σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2021.

Πιο συγκεκριμένα, η AICA επισημαίνει ότι τον Δεκέμβριο παρήχθησαν 232.037 τόνοι ελαιολάδου σε όλη την Ισπανία, ένας όγκος σημαντικά μικρότερος από τους περίπου 542.600 τόνους που καταγράφηκαν τον Δεκέμβριο του 2021. Η υπηρεσία επιβεβαιώνει ότι η επιβράδυνση των πωλήσεων ελαιολάδου σχετίζεται τόσο με τη μείωση της παραγωγής όσο και με την αύξηση των τιμών.

Το πρώτο τρίμηνο της εμπορικής σεζόν 2022/2023, η Ισπανία παρήγαγε 431.090 τόνους ελαιολάδου, όπως αναφέρει η Ένωση Νέων Αγροτών της επαρχίας Χαέν (Asaja-Jaen). Ο Luis Carlos Valero, εκπρόσωπος της Ένωσης, δήλωσε ότι «η πτώση της παραγωγής επιβεβαιώθηκε και αυτό θα επηρεάσει την ικανότητά μας να επιτύχουμε τους στόχους αποθήκευσης. Αυτή η μείωση σχετίζεται, επίσης, με την επιβράδυνση των πωλήσεων τον Δεκέμβριο, σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες».

Η Ένωση Μικροκαλλιεργητών και Κτηνοτρόφων του Χαέν (UPA) εξέδωσε δελτίο Τύπου στο οποίο σημειώνει ότι 322.720 τόνοι ελαιολάδου έχουν αποσταλεί από την έναρξη των πωλήσεων της νέας εμπορικής σεζόν τον περασμένο Οκτώβριο. Αυτοί οι όγκοι είναι 16% μικρότεροι από ό,τι την προηγούμενη σεζόν.

Σύμφωνα με τον Cristοbal Cano, γενικό γραμματέα της UPA για τον τομέα της ελιάς και του ελαιολάδου, η Ισπανία βρίσκεται αντιμέτωπη με «μια περίπλοκη και δύσκολη συγκυρία, η οποία επιδεινώνεται από τη χαμηλή παραγωγή. Εν ολίγοις, η χειρότερη εμπορική σεζόν του αιώνα».