Ισπανοί επιστήμονες επεκτείνουν τη διάρκεια ζωής των σύκων μέχρι και 21 ημέρες

syka
-Διαφήμιση-

Μια ομάδα πανεπιστημιακών ερευνητών από την Εξτρεμαδούρα έχει αναπτύξει μια νέα τεχνική που επεκτείνει τη διάρκεια ζωής των σύκων έως και 21 ημέρες χωρίς να επηρεάζεται η εμφάνιση ή η γεύση των φρούτων. Η νέα τεχνική επιτρέπει τη μεγαλύτερη αποθήκευση των φρούτων μέσω μιας τεχνολογίας που εφαρμόζεται μετά τη συγκομιδή. Η καινοτομία προέκυψε από ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογικού Αγροτουρισμού της Εξτρεμαδούρα, σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Έρευνας Αγροτικών Πόρων του Πανεπιστημίου της Εξτρεμαδούρα.

Ο Manuel Serradilla, ένας από τους ερευνητές που συμμετείχε στο πρόγραμμα, εξήγησε ότι τα σύκα δεν έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής μετά τη συγκομιδή και ως εκ τούτου είναι «απαραίτητο να αναζητήσουμε εναλλακτικές λύσεις» ώστε το προϊόν να παραμείνει σε καλή κατάσταση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ο Μ. Serradilla τόνισε ότι η τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε στο έργο βασίστηκε στη χρήση του 1-MCP ενός μορίου ανάλογου με τη χημική ένωση που προκαλεί την ωρίμανση των σύκων. Ο στόχος ήταν να «μπλοκάρει» τους υποδοχείς αιθυλενίου και έτσι να σταματήσει η ωρίμανση.

Η διαδικασία συνίσταται στην τοποθέτηση των φρούτων σε θαλάμους στους οποίους εφαρμόζεται το μόριο αυτό. Με αυτό τον τρόπο, τα σύκα ωριμάζουν για έως και 21 ημέρες χωρίς αλλαγές στη γεύση ή την εμφάνισή τους. Ο ερευνητής επεσήμανε επίσης ότι αυτή η διαδικασία «δεν μειώνει τη γλυκύτητα των φρούτων», καθώς η τεχνική δεν μεταβάλλει τα χαρακτηριστικά του προϊόντος, ενώ τόνισε ότι «είναι πλήρως βιώσιμο και έχει ήδη γίνει με άλλα φρούτα, όπως τα δαμάσκηνα».

-Διαφήμιση-