Οι Ισπανοί πετάνε τα προϊόντα τους, ενώ αυξάνονται οι εισαγωγές από το Μαρόκο

Την ώρα που οι Ισπανοί παραγωγοί αναγκάζονται να πετούν εκατομμύρια κιλά προϊόντων λόγω των εξευτελιστικά χαμηλών τιμών που εισπράττουν, οι εισαγωγές από το Μαρόκο δεν σταματούν να αυξάνονται, καταγγέλλουν οι αγροτικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας της Ισπανίας, το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2020 οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων στη χώρα από το Μαρόκο εμφανίζονται αυξημένες κατά 19% σε μέσα επίπεδα σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, σε 428.640 τόνους, με την αύξηση για τις ποσότητες εισαγόμενου πεπονιού να φτάνουν στο 64%, για τις ντομάτες στο 29% και για τα αγγούρια στο 32%. Το ίδιο συμβαίνει και με τις πιπεριές, τα πορτοκάλια, τα φασόλια κ.ά. και παρά τις δυσκολίες που εγείρονται στο εμπόριο και στην κατανάλωση εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων.

«Οι παραγωγοί αναγκάστηκαν τις προηγούμενες μέρες να αποσύρουν το 30% της παραγωγής αγγουριών, γιατί οι τιμές ήταν τόσο χαμηλές που δεν κάλυπταν ούτε το κόστος παραγωγής. Και… συμπτωματικά, αυτό ήταν και το ποσοστό κατά το οποίο αυξήθηκαν οι εισαγωγές του προϊόντος από το Μαρόκο», αναφέρεται στο ρεπορτάζ της ισπανικής ιστοσελίδας αγροτικής θεματολογίας agroinformation.

Η αγροτική οργάνωση UPA της Ανδαλουσίας καταγγέλλει ότι την ίδια στιγμή που η ΕΕ πνίγει τους αγρότες με απαιτήσεις για προδιαγραφές για την ασφάλεια των τροφίμων και την προστασία του περιβάλλοντος και με γραφειοκρατία, παραβιάζει την αρχή της προτίμησης προϊόντων της Ένωσης. Προς τούτο, ζητά να επανεξεταστούν οι εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με τρίτες χώρες και να ενισχυθούν οι έλεγχοι στα σύνορα, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα προϊόντα εισάγονται με όρους και τιμές συγκρίσιμες με εκείνες της Ευρώπης σε επίπεδο ποιότητας και ασφάλειας των τροφίμων.

Ακόμη, κρίνεται απαραίτητο να ελεγχθεί ότι οι ποσοστώσεις δεν υπερβαίνουν τις επιτρεπόμενες και να απαιτηθεί η ιχνηλασιμότητα των προϊόντων, ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα για όλα τα στάδια της παραγωγής, της μεταφοράς και της διανομής.