Ισραήλ: Η Flora Ventures αναδεικνύεται ως η μεγαλύτερη εταιρεία αγροδιατροφικών επενδυτικών κεφαλαίων στη χώρα

Εγκαινίασε ταμείο, ύψους 80 εκατ. δολαρίων, για να επενδύσει σε startup βιώσιμης αγροτεχνολογίας

Την έναρξη ενός επενδυτικού ταμείου, ύψους 80 εκατ. δολαρίων, ανακοίνωσε η εταιρεία Flora Ventures, η οποία ιδρύθηκε φέτος στο Τελ Αβίβ, με στόχο να συμβάλει σε μια βιώσιμη αγροδιατροφική βιομηχανία. Μάλιστα, η πρώτη υποβολή επενδυτικών προσφορών έκλεισε εξασφαλίζοντας δεσμεύσεις ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων, καθιερώνοντάς τη ως τη μεγαλύτερη ισραηλινή εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων για την αγροδιατροφή, σύμφωνα με δεδομένα του Ερευνητικού Κέντρου IVC του Ισραήλ.

Οι συνιδρυτές της Flora, Gil Horsky, πρώην στέλεχος της Mondelez, και Esther Barak-Landes, διάσημη επενδύτρια επιχειρηματικών κεφαλαίων, εξασφάλισαν χρηματοδότηση μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες. Εντόπισαν ευκαιρίες για την αντιμετώπιση των τεχνολογικών κενών σε τομείς όπως η επισιτιστική ασφάλεια, η ψηφιοποίηση, η βιώσιμη γεωργία και τα τρόφιμα ως φάρμακα.

Η Flora Ventures ολοκλήρωσε επιτυχώς την αρχική συγκέντρωση των επενδυτικών κεφαλαίων από στρατηγικούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένου του συνεταιρισμού Sadot Kibbutzim, ο οποίος περιλαμβάνει περισσότερα από 185 κιμπούτς, παρέχοντας στο χαρτοφυλάκιο του ταμείου ιδιόκτητη πρόσβαση σε γεωργική γη, παραγωγικές δυνατότητες και τεχνογνωσία. Το ταμείο συνεργάζεται με τις μικρές συλλογικές κοινότητες των κιμπούτς, έναν θεσμό με βαθιές ρίζες στο Ισραήλ, ο οποίος σήμερα έχει γεννήσει πρωτοπόρες ιδέες και πρακτικές στο πεδίο της αγροτικής καινοτομίας, μεταξύ άλλων. Αυτές οι συλλογικότητες λειτουργούν ως βασικοί επενδυτές (anchor investors) και εταίροι.

Άλλοι βασικοί επενδυτές σε αυτό το πρώτο κλείσιμο είναι ο Όμιλος Haifa (θεωρείται παγκόσμιος πρωτοπόρος στην ανάπτυξη και στην προμήθεια προϊόντων θρέψης νιτρικού καλίου και ειδικών λιπασμάτων για προηγμένη γεωργική χρήση) και ο όμιλος Harel (σ.σ. ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός και χρηματοοικονομικός όμιλος του Ισραήλ).

Η πρώτη επένδυση

Προκειμένου να πετύχει την οικοδόμηση ενός πιο βιώσιμου και ανθεκτικού συστήματος αγροδιατροφής, αλλά και παράλληλα να υποστηρίξει την παγκόσμια επέκταση αυτών των εγχειρημάτων, η Flora θέλει να επενδύσει σε εκκολαπτόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις αρχικού σταδίου τόσο εντός του Ισραήλ όσο και στην Ευρώπη. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η εταιρεία έχει ήδη ολοκληρώσει την πρώτη της επένδυση στην Arrakis Bio, μια ισραηλινή startup σε στάδιο αόρατης λειτουργίας (stealth mode), αναπτύσσοντας μια πρωτοποριακή τεχνολογία έτοιμη να φέρει την επανάσταση στην παραγωγή και τη χρήση ανθρώπινου κολλαγόνου και ζελατίνης χωρίς ζωικά συστατικά.