Ένα ιστορικό μουσείο κτηνιατρικού και ιππωνειακού υλικού στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης

Ένα ιστορικό μουσείο κτηνιατρικού και ιππωνειακού υλικού στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης
Μια μοναδική ιστορική έκθεση κτηνιατρικού και ιππωνειακού υλικού στεγάζεται στο Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση φιλοξενείται σε έναν επίσης σημαντικό για την ιστορία της Θεσσαλονίκης χώρο, ο οποίος ανακαινίστηκε με μέριμνα του ΓΕΣ. Όπως ανέφερε στη σχετική ξενάγηση στους χώρους του μουσείου ο επιστημονικός υπεύθυνος των μουσείων σε Λάρισα και Γέφυρα, διευθυντής Υγειονομικού της ΜΕΡΥΠ, Κωνσταντίνος Τερψίδης, στη βίλα Τόψιν ή Μοδιάνο έγιναν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Έλληνα αρχιστράτηγου διαδόχου Κωνσταντίνου και του Χασάν Ταχσίν Πασά, του Τούρκου διοικητή της Θεσσαλονίκης, που οδήγησαν στην τελική παράδοση της πόλης στους Έλληνες.

Ένα ιστορικό μουσείο κτηνιατρικού και ιππωνειακού υλικού στη Γέφυρα ΘεσσαλονίκηςΟι στάβλοι του κτηρίου ανακαινίστηκαν και διαμορφώθηκαν, ώστε να φιλοξενήσουν πόστερ ιστορικών φωτογραφιών και ιστορικών στοιχείων από τη συμμετοχή και την προσφορά των μονόπλων ζώων στους αγώνες του έθνους, αλλά και συλλογές εργαλείων ιπποκομίας, ταυτοποίησης ίππων και οπλών, πεταλοθήκες και συσκευές κατάρριψης και άλλα πολλά εκθέματα. Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η έκθεση με φωτογραφίες και τα βιογραφικά των πεσόντων και ηρώων, αλλά και άλλων σπουδαίων αξιωματικών κτηνιάτρων.

Αντίστοιχο μουσείο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, αλλά πιο εμπλουτισμένο, υπάρχει και στη Λάρισα, το οποίο μάλιστα αποτελεί ένα από τα πέντε στον κόσμο.