Σε ιστορικό χαμηλό 15ετίας το καθαρό αγροτικό εισόδημα στις ΗΠΑ

Λιγότερο κέρδη - περισσότερες κρατικές ενισχύσεις, αλλά η πτωτική τάση καλά κρατεί

Πτώση κατά 12% (ή κατά 14%, εάν ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός) σημείωσε το αγροτικό εισόδημα στις ΗΠΑ το 2018, ευρισκόμενο πλέον σε ιστορικό χαμηλό 15ετίας. Οι νεότερες εκτιμήσεις της υπηρεσίας οικονομικών ερευνών του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας (USDA) για τη μείωση του καθαρού εισοδήματος επιβεβαιώνουν τις οικονομικές προκλήσεις με τις οποίες έχουν βρεθεί αντιμέτωποι φέτος οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι.

Ακόμα πιο ανησυχητική είναι η επιβεβαίωση της πτωτικής τάσης που παρατηρείται σε βάθος χρόνου στο εισόδημα των Αμερικανών αγροτών, καθώς το 2018 είναι το τέταρτο από τα πέντε τελευταία έτη που το καθαρό αγροτικό εισόδημα έχει συρρικνωθεί. “Μένει να διαπιστώσουμε εάν [σ.σ. αυτή η κατάσταση] αποτελεί μια νέα κανονικότητα”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο οικονομολόγος της υπηρεσίας του USDA, Carrie Litkowski.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας, η κρατική ενίσχυση προς τους Αμερικανούς αγρότες και κτηνοτρόφους έχει σημειώσει αύξηση 18% φέτος, παρά το γεγονός ότι φέτος έχουν διατεθεί λιγότερα χρήματα στους παραγωγούς μέσω των προγραμμάτων Κάλυψης Γεωργικών Κινδύνων και Κάλυψης Πτώσης Τιμών.

Εκτός από τα πακέτα ανακούφισης για τους πληγέντες φυσικών καταστροφών, η αύξηση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου, με τη διοίκηση Τραμπ να έχει ήδη χορηγήσει μέρος του πακέτου έκτακτης βοήθειας ύψους 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων στους Αμερικανούς αγρότες που επηρεάζονται από τις εξελίξεις. Σύντομα, το USDA αναμένεται να ανακοινώσει τον δεύτερο γύρο βοήθειας για τους παραγωγούς βασικών προϊόντων.