Ισχυρές πιέσεις δέχεται η αραχίδα

Η χαμηλή παραγωγή δεν βοήθησε τις τιμές

Μια κακή χρονιά περίμενε τους παραγωγούς αραχίδας στη Μεσσηνία, αφού τιμές και ποσότητες μειώθηκαν, δημιουργώντας προβλήματα σε όσους περίμεναν κάτι διαφορετικό, προκειμένου να συμπληρώσουν το εισόδημά τους.

Όπως τόνισε ο παραγωγός, Μιχάλης Θωμόπουλος, «η παραγωγή ήταν μειωμένη και ο κυριότερος λόγος ήταν η στρεμματική μείωση της καλλιέργειας, αφού αρκετοί παραγωγοί που είχαν οψιμίσει στην καλλιέργεια της πατάτας τελικά προτίμησαν να ξεκουράσουν τα χωράφια, αντί να συνεχίσουν και να βάλουν αραχίδα. Η μείωση ξεπέρασε το 20% και σε αυτό συνετέλεσε και η χρήση κάποιων αμερικάνικων σπόρων που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Οι τιμές ήταν λίγο πιο χαμηλές από πέρσι και κινήθηκαν από 0,95 έως 1 ευρώ. Το πρόβλημα είναι ότι η πανδημία επηρέασε την πώληση του προϊόντος».

Ελπίζουν στην αποζημίωση της πατάτας

Στην ίδια κατεύθυνση είναι και οι δηλώσεις του επιχειρηματία και παραγωγού, Γιώργου Γκούμα. Όπως εξηγεί, «αυτήν τη χρονιά, είχαμε πτώση της παραγωγής κατά 30% περίπου. Το άσχημο είναι ότι παρά τη μείωση, δεν ανέβηκαν οι τιμές. Ενώ την περασμένη χρονιά ο μέσος όρος της τιμής της αραχίδας ήταν στο 1,05 ευρώ, φέτος ο μέσος όρος είναι λίγο πάνω από τα 90 λεπτά. Το πλήγμα είναι μεγάλο, αν συνυπολογιστεί και η κακή χρονιά της πατάτας, που μείωσε ακόμα περισσότερο το εισόδημα του παραγωγού της Μεσσηνίας. Η κατάσταση είναι απογοητευτική.

Το μόνο που μπορεί να αντιστρέψει κάπως τα δεδομένα είναι η αποζημίωση που έχει δεσμευθεί να δώσει το ΥΠΑΑΤ στους πατατοπαραγωγούς». Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι παραγωγοί πληρώνονται με μεγάλη καθυστέρηση που μπορεί να ξεπεράσει και τους έξι μήνες, ενώ παράλληλα η παραγωγή φιστικιού είναι αντιμέτωπη με τις εισαγωγές από την Κίνα και πρόσφατα από την Αργεντινή.