Με ισχυρή ζήτηση αναμένουν οι αγορές τη φράουλα της Μεσογείου

Με υψηλές τιμές και ανάμεικτη εικόνα από τις αγορές ξεκινά η ελληνική περίοδος για τις φράουλες, ένα προϊόν που αναμένει, μεταξύ άλλων, η Κεντρική Ευρώπη, η οποία έως τώρα κινείται με το προϊόν βορειοευρωπαϊκής παραγωγής. Σύμφωνα με την επισκόπηση της παγκόσμιας αγοράς που πραγματοποίησε τις προηγούμενες ημέρες το freshplaza, το ολλανδικό φθινοπωρινό θερμοκηπιακό προϊόν ήρθε φέτος νωρίτερα, αφήνοντας έπειτα ένα κενό στην αγορά, το οποίο εκτόξευσε τις τιμές.

Εν αναμονή του αιγυπτιακού προϊόντος, αλλά και του Μαρόκου, όπως και της ελληνικής παραγωγής, Ολλανδία και Βέλγιο παρέμεναν τις προηγούμενες εβδομάδες οι μόνοι προμηθευτές προϊόντος στην ευρωπαϊκή αγορά, όπως σχολιάζει Ολλανδός έμπορος. Στην ύπαρξη ενός εξαιρετικά ακριβού προϊόντος, με πρωτόγνωρες τιμές, οι οποίες βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, αναφέρεται έμπορος από το Βέλγιο, εξηγώντας ότι αυτό οφείλεται κυρίως στην ύπαρξη σχετικά υψηλής ζήτησης, εν αντιθέσει με τη μικρή προσφορά σε ολόκληρη την Ευρώπη· εικόνα, βέβαια, που θα αλλάξει τις προσεχείς εβδομάδες, καθώς μπαίνουν στην παραγωγή και άλλες χώρες.

Κρύος καιρός, αλλά και καταναλωτικές τάσεις, που δείχνουν να συνειδητοποιούν περισσότερο τις φυσικές καλλιεργητικές περιόδους, δεν ενθαρρύνουν τη ζήτηση αυτή την περίοδο για τους Γάλλους καταναλωτές. Στη χώρα, το μόνο προϊόν που υπάρχει προσώρας είναι βελγικής προέλευσης, εν αναμονή της αιγυπτιακής και μαροκινής φράουλας.

Τις ελληνικές φράουλες περιμένουν οι Γερμανοί, όσο οι Ισπανοί ακόμη φυτεύουν

Την ελληνική παραγωγή αναμένουν από την πλευρά τους οι Γερμανοί εισαγωγείς, όπου, για την ώρα, κυριαρχεί το ακριβό ολλανδικό θερμοκηπιακό προϊόν. Σύμφωνα με την ανάλυση, για τη χώρα μας προβλέπονται καλές αποδόσεις λόγω των ευνοϊκών για την καλλιέργεια συνθηκών που επικράτησαν.

Στην ανδαλουσιανή Ουέλβα, υπάρχουν επιχειρήσεις που ακόμη φυτεύουν. Προβλήματα που εντοπίστηκαν σε πολλαπλασιαστικό υλικό δημιούργησαν επιπρόσθετες καθυστερήσεις, όπως αναφέρουν παραγωγοί της περιοχής, οδηγώντας στην ανάγκη επαναφυτεύσεων. Αυτές έγιναν, ενώ ήρθε καθυστερημένα και η βροχή, συνοδευόμενη με δυνατούς ανέμους, επιφέροντας νέα προβλήματα στον τομέα, που παρ’ όλα αυτά φαίνεται να γλυτώνει ποτίσματα λόγω του νερού που έπεσε.

Υπενθυμίζεται ότι η παραγωγή της περιοχής αυτής της Ανδαλουσίας αποτελεί το 97,1% της εγχώριας και το 26% της ευρωπαϊκής παραγωγής φράουλας. Αυξημένη παραγωγή σε λιγότερες εκτάσεις αναμένουν φέτος παραγωγικά κέντρα της Νότιας Ιταλίας. Καλαβρία και Σικελία, αντίθετα, δεν καταγράφουν μειώσεις εκτάσεων. Επιπλέον, αυξημένη αναμένεται και η βιολογική παραγωγή. Ικανοποιητική ζήτηση, παρά τις αυξημένες τιμές, καταγράφει το ιταλικό εμπόριο για τις πρώιμες ποικιλίες που ξεκίνησαν, ενώ φεύγουν και τα πρώτα φορτία για τη γερμανική αγορά. Ωστόσο, για το 2022, λιγότερες ποσότητες φαίνεται ότι κατανάλωσε η εγχώρια αγορά. Αυξητικές τάσεις, σε όρους εκτάσεων, αναφέρει η Αυστρία, με τις φράουλες να ανέρχονται στο 7% επί του συνόλου των φρούτων που καλλιεργούνται για να διοχετευθούν στο εμπόριο.

Εμπορικές ευκαιρίες βλέπει η Αίγυπτος

Αυξημένη ζήτηση, ιδίως από Ευρώπη, αναφέρουν Αιγύπτιοι εξαγωγείς, αναμένοντας την έναρξη της δικής τους σεζόν, η οποία δείχνει να ανακάμπτει από πέρυσι, με καλύτερες αποδόσεις, παρότι οι εκτάσεις φέτος προβλέπονται λιγότερες. Η χώρα βλέπει εξαγωγική ευκαιρία φέτος, στο πλαίσιο των κενών που εκτιμάται ότι αφήνουν προβλήματα σε Ισπανία και Μαρόκο.

Μείωση των εκτάσεων φράουλας κατά 20%-25%, προς όφελος άλλων καλλιεργειών, αναφέρει το Μαρόκο, το οποίο, πέραν άλλων καλλιεργητικών ζητημάτων, αναζητεί διεξόδους σε άλλες κατηγορίες μούρων, ή ακόμη και κατεψυγμένο προϊόν, για να αντιμετωπίσει τον αιγυπτιακό ανταγωνισμό.