Ιταλία: Η αυξημένη αλατότητα του Πάδου πληγώνει αγρότες και αλιείς

Η ξηρασία και ο ασυνήθιστα ζεστός καιρός έχουν αυξήσει την αλατότητα στο Δέλτα του ποταμού Πάδου στην Αδριατική Θάλασσα, εξαλείφοντας τους ορυζώνες μαζί με τα οστρακοειδή, που αποτελούν βασικό συστατικό για μια από τις γαστρονομικές σπεσιαλιτέ της Ιταλίας: τα μακαρόνια με αχιβάδες.

Όπως αναφέρει το Associated Press, τουλάχιστον το ένα τρίτο του αποθέματος των πολύτιμων ειδών αχιβάδων που εκτρέφονται στο Δέλτα του Πάδου έχουν πεθάνει. Τα φυτά στις όχθες του ποταμού έχουν μαραθεί καθώς απορροφούν νερό από ολοένα και πιο αλμυρούς υδροφόρους ορίζοντες και οι δευτερεύουσες υδάτινες οδοί έχουν αποξηρανθεί, συρρικνώνοντας τους υγροτόπους των αμφιβίων και των πτηνών.

«Είναι προφανές ότι υπάρχει ένα ολόκληρο οικολογικό σύστημα που θα έχει μόνιμες βλάβες», δήλωσε ο Τζιανκάρλο Μαντοβάνι, διευθυντής της Αρχής Λεκάνης Απορροής του Ποταμού. Το οικοσύστημα περιλαμβάνει το Πάρκο Δέλτα του Πάδου, το οποίο μαζί με γειτονικά εδάφη στο Βένετο αποτελούν ένα καταφύγιο αναγνωρισμένο από την UNESCO για τη βιοποικιλότητά του.

«Η περιοχή γύρω από το Δέλτα βρίσκεται τρία μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, επομένως υπάρχει μια συνεχής ροή αλατούχου νερού που οδηγείται στους υδροφόρους ορίζοντες», εξηγεί ο Μαντοβάνι. «Δεν έχουμε δημιουργήσει μόνο ένα αγροτικό πρόβλημα, αλλά ένα ανθρώπινο και ένα περιβαλλοντικό μαζί. Αυτή είναι μια τέλεια καταιγίδα».

Η ποσότητα του νερού που εισέρχεται στο δέλτα από τον Πάδο βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, αγγίζοντας μόλις τα 95 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο τον περασμένο μήνα, εξαιτίας των συνθηκών ξηρασίας που έχουν προκληθεί από την έλλειψη χιονιού -τον χειμώνα- και ανοιξιάτικων και καλοκαιρινών βροχών. Αυτό είναι το ένα δέκατο του ετήσιου μέσου όρου. Ενδεικτικά, πλέον έχουν περάσει δύο μήνες από τότε που οι αγρότες μπόρεσαν να αντλήσουν για τελευταία φορά το νερό του ποταμού για τις εργασίες τους.