Με αισθητήρες παρακολουθούν εξ αποστάσεως τις κυψέλες τους οι μετακινούμενοι μελισσοκόμοι στην Ιταλία

Για τη βελτίωση της παραγωγής μελιού, οι μελισσοκόμοι που ακολουθούν τη νομαδική μελισσοκομία μετακινούν τις κυψέλες τους με βάση το άνθος των λουλουδιών. Η απομακρυσμένη απόσταση των κυψελών τους μπορεί να κάνει δυσκολότερο τον έλεγχό τους, ώστε να επέμβουν έγκαιρα σε περίπτωση ασθενειών ή άλλων στρεσογόνων παραγόντων που επηρεάζουν την υγεία των μελισσών.

Μια ιταλική επιχειρησιακή ομάδα εγκαθιστά αισθητήρες σε μελίσσια, στέλνοντας δεδομένα απευθείας από την κυψέλη σε ένα περιφερειακό δίκτυο μελισσοκόμων. «Υπάρχουν πολλά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι μελισσοκόμοι», αναφέρει ο μελισσοκόμος Michele Valleri, ο οποίος συνεργάζεται με την επιχειρησιακή ομάδα.

«Εκτός από ασθένειες, παράσιτα, φυτοφάρμακα και άλλους στρεσογόνους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία των μελισσών, πρέπει επίσης να αντιμετωπίζουμε όλο και περισσότερο τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Δεν είναι εύκολο να διατηρείς τις μέλισσες σε καλή υγεία. Κάθε τεχνολογία που μπορεί να μας βοηθήσει μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμη».

Η επιχειρησιακή ομάδα χρησιμοποιεί διαφορετικούς αισθητήρες. Ο ένας αισθητήρας καταγράφει πότε οι μέλισσες συλλέγουν νέκταρ και πότε σταματούν. Και ένας ακόμη αισθητήρας που παρακολουθεί τις καιρικές συνθήκες μπορεί να καταγράψει πότε οι υψηλές ή οι χαμηλές θερμοκρασίες ή η βροχή μπορεί να εμποδίσουν τις μέλισσες στην εργασία τους.

Τα δεδομένα των αισθητήρων συμπληρώνονται με πληροφορίες από μετεωρολογικές προβλέψεις και πληροφορίες για τους χρόνους ανθοφορίας και για τα φυτοφάρμακα που ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν στην περιοχή. Όλες οι πληροφορίες μεταφέρονται σε ένα ψηφιακό δίκτυο που μπορούν να συμβουλευτούν οι μελισσοκόμοι είτε από τους υπολογιστές τους είτε τα κινητά τους τηλέφωνα.

«Οι μελισσοκόμοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για να επιλέξουν τις καλύτερες περιοχές προκειμένου να μετακινήσουν τις μέλισσές τους», αναφέρει ο μελισσοκόμος.