Ιταλία: Έρευνα για παραπλάνηση καταναλωτών μέσω του Nutri-Score ξεκινά η Επ. Ανταγωνισμού

Έρευνα εναντίον εννέα βιομηχανιών τροφίμων για τη χρήση του συστήματος σήμανσης Nutri-Score στις συσκευασίες τους ξεκίνησε η ιταλική Επιτροπή Ανταγωνισμού (AGCM), με την υποψία ότι οι ισχυρισμοί τους για τη διατροφική αξία, όπως αποτυπώνονται στη γνωστή χρωματική ετικέτα, είναι παραπλανητικοί για τους καταναλωτές.

Εφόσον η Επιτροπή επιβεβαιώσει τις υποψίες της, οι υπό εξέταση εταιρείες αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωπες με βαριά πρόστιμα. Ωστόσο, μία εξ αυτών, η Weetabix, δεν φαίνεται διατεθειμένη να το ρισκάρει, γι’ αυτό και σκέφτεται από τώρα να εγκαταλείψει το αμφιλεγόμενο σύστημα επισήμανσης, τουλάχιστον για την ιταλική αγορά. Εκπρόσωπος της γνωστής βιομηχανίας παραγωγής δημητριακών για πρωινό δήλωσε σε ξένα μέσα ότι, σεβόμενη την οπτική των ιταλικών αρχών, είναι έτοιμη να αναθεωρήσει το σύστημα επισήμανσης που χρησιμοποιεί για τα προϊόντα που διαθέτει στη γειτονική χώρα.

Σημειωτέον ότι, βάσει του συστήματος Nutri-Score, τα προϊόντα της Weetabix λαμβάνουν σήμερα «βαθμολογία» Α πράσινου χρήματος, κάτι που υποδηλώνει ότι έχουν πολύ υψηλή διατροφική αξία.

Το ελαιόλαδο υγιεινό όσο… η κέτσαπ

Βέβαια, η πρωτοβουλία της AGCM σαφώς σχετίζεται και με την αντίθεση που εδώ και πολύ καιρό έχει εκφράσει η Ιταλία στο συγκεκριμένο, γαλλικής εμπνεύσεως σύστημα, έχοντας σύμμαχο και την Ελλάδα. Όπως έχει γράψει σε σχετικά ρεπορτάζ η «ΥΧ», ο ιδιότυπος αλγόριθμος που χρησιμοποιεί το Nutri-Score υποβαθμίζει τη διατροφική αξία προϊόντων, όπως το ελαιόλαδο, το μέλι και τα τυριά, εξισώνοντάς τα με εμφανώς λιγότερο υγιεινά προϊόντα, όπως η κέτσαπ.

To ανησυχητικό είναι ότι αρκετές χώρες της ΕΕ, όπως τo Bέλγιο, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Ισπανία έχουν υιοθετήσει το Nutri-Score, ενώ θετικά έχουν τοποθετηθεί, δίχως πάντως να το έχουν ενσωματώσει ακόμα στην νομοθεσία τους, η Πορτογαλία, η Αυστρία και η Σλοβενία.