Ιταλία: Πώς η ξηρασία έφερε στο φως βόμβα του Β’ Παγκοσμίου, σε ποταμό της χώρας

Μεγάλες οι καταστροφές στις καλλιέργειες καθώς το θαλασσινό νερό εισρέει στον ποταμό

Βόμβα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και η οποία δεν είχε εκραγεί, εντοπίστηκε στον ιταλικό ποταμό Πάδο. Η βόμβα ήρθε στην επιφάνεια λόγω της ακραίας ξηρασίας που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στη χώρα.

Ο μηχαννισμός των 450 κιλών βρέθηκε από ψαράδες στις όχθες του Πάδου, ενός ποταμού μήκους 650 χιλιομέτρων, ο οποίος σε μεγάλο μέρος του έχει κυριολεκτικά “στεγνώσει” λόγω της χειρότερης ξηρασίας που αντιμετωπίζει η Ιταλία εδώ και 70 χρόνια.

Ο ασυνήθιστα ζεστός καιρός και τα χαμηλά επίπεδα βροχοπτώσεων έχουν επιδεινώσει τη λειψυδρία στη βόρεια Ιταλία και έχουν εντείνει τους φόβους για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Πώς συνδέονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα με την κλιματική αλλαγή;

Ο μηχανισμός, που όπως ανέφεραν Ιταλοί στρατιωτικοί, περιείχε 240 κιλά εκρηκτικής ύλης, ανακαλύφθηκε κοντά στο χωριό Borgo Virgilio της Λομβαρδίας τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 3.000 κάτοικοι της περιοχής απομακρύνθηκαν, προκειμένου οι ειδικοί πυτροτεχνουργοί να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν με ασφάλεια ελεγχόμενη έκρηξη για την εξουδετέρωσή της.

Ο εναέριος χώρος της περιοχής έκλεισε για σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς επίσης διεκόπη και η παραποτάμια κυκλοφορία.

Ο Πάδος είναι ο μακρύτερος ποταμός της Ιταλίας, που ρέει από τις νοτιοδυτικές Άλπεις μέχρι την Αδριατική Θάλασσα. Οι ετήσιες δορυφορικές εικόνες όμως από φέτος δείχνουν αυξανόμενα τμήματα ξηρής κοίτης στον ποταμό ως αποτέλεσμα της ακραίας ξηρασίας.

Ιταλοί αξιωματούχοι κήρυξαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τον περασμένο μήνα τις περιοχές γύρω από τον Πάδο, ο οποίος αρδεύει περίπου το ένα τρίτο της αγροτικής παραγωγής της χώρας.

Ο όγκος νερού του ποταμού έχει μειωθεί δραματική τους τελευταίους μήνες, λόγω της ζέστης και της έλλειψης βροχοπτώσεων, που οι αγρότες στην κοιλάδα του Πάδου αναφέρουν ότι το αλμυρό θαλασσινό νερό έχει κατακλύσει πλέον τον ποταμό, καταστρέφοντας τις καλλιέργειες.

Με πληροφορίες από bbc.com και reuters