Ιταλική έρευνα: Οι ελιές καταπολεμούν αποτελεσματικότερα την ατμοσφαιρική ρύπανση

Οι ελιές συγκαταλέγονται στα είδη δέντρων που μπορούν να συμβάλουν αποτελεσματικότερα στον καθαρισμό του αέρα από επικίνδυνα μικροσωματίδια, τα οποία εισπνέονται από τον άνθρωπο και στη συνέχεια διοχετεύονται στην κυκλοφορία του αίματος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του VegPM, ενός ερευνητικού προγράμματος που συντονίζεται από το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας.

Το εν λόγω πρότζεκτ είχε ως στόχο τον εντοπισμό των καταλληλότερων αυτόχθονων φυτών για την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλείται από τα αιωρούμενα σωματίδια (PM). Το έργο VegPM, το οποίο ξεκίνησε το 2020 και υποστηρίζεται με 180.000 ευρώ από το ιταλικό ίδρυμα Cassa di Risparmio di Lucca, συγκέντρωσε δεδομένα από τέσσερις ιταλικούς δήμους στην Τοσκάνη, οι οποίοι ταλανίζονται από υψηλά επίπεδα μικροσωματιδίων.

Το πρότζεκτ έχει καταστήσει ολόκληρη την περιοχή, η οποία περιλαμβάνει τους δήμους Lucca, Porcari, Capannori και Altopascio –έκτασης περίπου 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων–, ως ένα καινοτόμο πράσινο αστικό μοντέλο.

Η παρατεταμένη έκθεση σε μικροσωματίδια μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις, όπως ασθένειες του αναπνευστικού/καρδιαγγειακού συστήματος, χρόνιες αλλεργίες, ακόμη και πρόωρη θνησιμότητα στα παιδιά. Ως εκ τούτου, η ανάπτυξη πρακτικών μέτρων μετριασμού είναι μία από τις πιο κρίσιμες προκλήσεις για τις τοπικές κυβερνήσεις.

Πολλοί δήμοι έχουν εξετάσει τον σχεδιασμό αποτελεσματικών «αστικών δασών», με τη φύτευση κατάλληλων φυτικών ειδών κατά μήκος των δρόμων ή κοντά σε περιοχές με υψηλά ποσοστά ρύπανσης. Η αναδυόμενη σημασία της ελιάς σε αυτή την περιβαλλοντική υπηρεσία μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την εφαρμογή της στρατηγικής και στην Ελλάδα, καθώς τα ελαιόδεντρα ανταποκρίνονται καλύτερα στην υδατική καταπόνηση και μπορούν να απορροφήσουν μεγάλη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα.