Ιταλική πανεπιστημιακή μελέτη: Η χρήση των υποπροϊόντων φυτικής προέλευσης ως ζωοτροφών εγγυάται εξοικονόμηση νερού και εδαφών

Η αυξημένη χρήση υποπροϊόντων της γεωργικής βιομηχανίας με κυκλικό τρόπο στον τομέα των ζωοτροφών μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση πόρων όσον αφορά τη χρήση χερσαίων και υδάτινων πόρων και συνεπώς σε πιο βιώσιμα συστήματα αγροδιατροφής, σύμφωνα με μελέτη του Πολυτεχνείου του Μιλάνου και του Πανεπιστημίου του Μιλάνου που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Food.

Πιο συγκεκριμένα, οι μελετητές διαπίστωσαν ότι μια αντικατάσταση από 11% έως 16% των ενεργοβόρων καλλιεργειών που χρησιμοποιούνται σήμερα ως ζωοτροφές (π.χ. σιτηρά) με υποπροϊόντα της γεωργικής βιομηχανίας θα εξοικονομήσει από 154 έως 278 εκατομμύρια στρέμματα εδάφους, από 3 έως και 19,6 κυβικά χιλιόμετρα (km3) αρδευόμενου νερού και από 74,2 έως 137,8 km3 όμβριων υδάτων. Αυτή η εξοικονόμηση φυσικών πόρων προκρίνεται ως μια κατάλληλη στρατηγική για τη μείωση της μη βιώσιμης χρήσης των φυσικών πόρων τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ως υποπροϊόντα φυτικής προέλευσης ορίζονται τα δευτερογενή προϊόντα που προέρχονται από την επεξεργασία πρωτογενών καλλιεργειών, όπως τα σιτηρά και η ζάχαρη. Στη μελέτη περιλαμβάνονται περιπτώσεις όπως τα πίτουρα δημητριακών, ο πολτός ζαχαρότευτλων, η μελάσα, τα υπολείμματα αποστακτηρίων και ο πολτός εσπεριδοειδών.

Πιο υγιεινές και βιώσιμες επιλογές τροφίμων

«Η χρήση υποπροϊόντων φυτικής προέλευσης στη διατροφή των ζώων όχι μόνο μειώνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των τομέων και την πίεση στους πόρους, αλλά θα αυξήσει, επίσης, και τη διαθεσιμότητα θερμίδων που μπορούν να διατεθούν άμεσα για τη διατροφή του ανθρώπου (π.χ. σιτηρά).

Εάν οι εξοικονομούμενοι πόροι χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της φυτικής παραγωγής τροφίμων που λείπουν από τις τρέχουσες δίαιτες, αυτό θα βελτίωνε την επισιτιστική ασφάλεια σε πολλές χώρες, παρέχοντας πιο υγιεινές, αλλά και πιο βιώσιμες επιλογές τροφίμων», σχολιάζει η Camilla Govoni, ερευνήτρια στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου.