Κ. Μακεδονία: Κουκλοθέατρο για τα προσφυγόπουλα από την περιφέρεια

Κ. Μακεδονία: Κουκλοθέατρο για τα προσφυγόπουλα από την περιφέρεια

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Κέντρο Πολιτισμού της ΠΚΜ διοργανώνουν τις επόμενες ημέρες σε τρία Κέντρα Μετεγκατάστασης – Φιλοξενίας Προσφύγων παιδικές παραστάσεις κουκλοθέατρου, προκειμένου τα προσφυγόπουλα, τα μεγάλα θύματα του προσφυγικού ζητήματος, να ψυχαγωγηθούν.

Ειδικότερα, θα παρουσιαστεί μια ιδιαίτερη παράσταση κουκλοθέατρου παντομίμας, διάρκειας 45 λεπτών, με επιρροές από το Μαύρο Θέατρο Πράγας, βασισμένη στο παραμύθι «Ο Λύκος και τα τρία γουρουνάκια». Την παράσταση επιμελήθηκε η Ντόμινη Λυμπέρη από το Κουκλοθέατρο Jinx.

Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 5 Ιουλίου στο Κέντρο Μετεγκατάστασης Διαβατών, την Πέμπτη 7 Ιουλίου στο Κέντρο Μετεγκατάστασης Ωραιοκάστρου (πρώην ακίνητο Φέσσα) και την Παρασκευή 8 Ιουλίου στο Κέντρο Μετεγκατάστασης Διαβατών (πρώην Softex).

«Πέρα από τη συνεχιζόμενη συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην περιοχή μας, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προσπαθεί να επεκτείνει την ανθρωπιστική της δράση, ώστε οι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που εγκλωβίστηκαν όχι υπό τις καλύτερες συνθήκες στις ανοιχτές δομές προσωρινής φιλοξενίας να έχουν όσο το δυνατόν πιο φιλόξενη αντιμετώπιση» σημειώνει σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. «Τα μεγάλα θύματα του προσφυγικού είναι τα παιδιά και κατά μέσο όρο ποσοστό περίπου 40% των προσφύγων που έχουν εγκλωβιστεί στην Κεντρική Μακεδονία είναι παιδιά. Με το κουκλοθέατρο παντομίμας θα προσπαθήσουμε να ψυχαγωγήσουμε και κυρίως να κάνουμε τα προσφυγόπουλα να αισθανθούν και πάλι παιδιά. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εμπνευστές και τους συντελεστές της παράστασης για την πρωτοβουλία τους».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος και διευθύνουσα Σύμβουλος του Κέντρου Πολιτισμού ΠΚΜ Άννα Μυκωνίου τονίζει: «Οι δομές φιλοξενίας προσφύγων στην περιφέρειά μας αλλά και σε όλη την Ελλάδα είναι γεμάτες από παιδάκια που έχουν και αυτά ανάγκη να ονειρευτούν και να ξεφύγουν από τη δύσκολη καθημερινότητά τους. Ας στηρίξουμε αυτά τα αθώα χαμόγελα. Και τι καλύτερο να τους προσφέρουμε από ένα παραμύθι-παντομίμα με μαριονέτες, μια που το κουκλοθέατρο δεν αναγνωρίζει σύνορα και οι κούκλες ξέρουν να μιλάνε στις ψυχές όλων των παιδιών».